Ημερίδα με θέμα τη «Χάρτα Δικαιωμάτων των Εξαρτημένων Ατόμων», πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνεργασία με την Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.

Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας Γ. Σούρλας αναφέρθηκε γενικότερα στο πρόβλημα των ναρκωτικών και απέδωσε ευθύνες στη διεθνή κοινότητα.

Ακόμη, ο κ. Σούρλας είπε, μεταξύ άλλων: «Στο Αφγανιστάν, που παράγει το 90% της ηρωίνης, κρίνεται η αξιοπιστία και οι προθέσεις της διεθνούς κοινότητας. Γιατί στο Αφγανιστάν, το 2001 αποφασίστηκε η εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ) για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των ναρκωτικών, με το ξερίζωμα της οπιοπαπαρούνας και με τη χρηματοδότηση από τη διεθνή κοινότητα για εναλλακτικές καλλιέργειες».

Ακόμη, ανέφερε ότι η καλλιέργεια της οπιοπαπαρούνας αυξήθηκε και η παραγωγή ηρωίνης έφθασε τους 400 τόνους ετησίως (40 φορές περισσότερη από το 2001).

«Αν δεχθούμε ότι η διεθνής κοινότητα, με τις πανίσχυρες στρατιωτικές δυνάμεις που διαθέτει, δεν μπορεί να εμποδίσει την καλλιέργεια οπιοπαπαρούνας στο Αφγανιστάν και κοκαΐνης στην Κολομβία, θα μπορούσε να προχωρήσει στην οικονομική ενίσχυση των γεωργών, για εναλλακτικές καλλιέργειες», προσέθεσε ο κ. Σούρλας.