Πολύ διαφορετικά από τα προηγούμενα χρόνια είναι τα φετινά Χριστούγεννα, με τον νέο κορονοϊό να υποχρεώνει τους πολίτες να εγκαταλείψουν ή να αποφύγουν συνήθειες και έθιμα των περασμένων χρόνων.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως οι έλεγχοι για τήρηση των μέτρων θα είναι αυστηροί ενώ η Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα βρίσκονται παντού, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, που ισχύουν κανονικά και τις γιορτινές ημέρες. Μάλιστα η τήρηση των μέτρων τις ημέρες των Χριστουγέννων θεωρείται κρας τεστ για την Πρωτοχρονιά, με τον Νίκο Χαρδαλιά να προαναγγέλλει ξεκάθατα αυστηρότερα μέτρα, εάν ατά δεν τηρηθούν.

Η αποστολή sms παραμένει σε εφαρμογή και για τη μετακίνηση προς το οικογενειακό τραπέζι απαιτείται ο κωδικός «6», όπως και για την επιστροφή στο σπίτι. Με τον ίδιο κωδικό μπορούν οι πολίτες να μεταβούν και στις εκκλησίες, οι οποίες λειτουργούν με αυστηρά μέτρα.

Σήμερα παραμονή Χριστουγέννων

-Δεν θα ακουστούν κάλαντα, καθώς δεν επιτρέπεται να βγουν τα παιδιά από πόρτα σε πόρτα

-Οικογενειακά τραπέζια ή ρεβεγιόν- με έως 9 άτομα- θα πρέπει να γίνουν το μεσημέρι. Για τη μετακίνηση απαιτείται αποστολή sms στο 13033 με κωδικό «6» τόσο για τη μετάβαση όσο και για την επιστροφή.

-Επιστροφή στο σπίτι έως τις 10 το βράδυ. Μετά ισχύει κανονικά, έως τις 5 το πρωί, η απαγόρευση κυκλοφορίας

Αύριο Χριστούγεννα

-Οικογενειακά τραπέζια με έως 9 άτομα. Η σύνθεση της σημερινής ημέρας θα πρέπει να είναι ίδια σε τυχόν γιορτινό τραπέζι την Πρωτοχρονιά προκειμένου να είναι σταθερός ο κύκλος των επαφών.

-Μετακίνηση με sms «6»

-Επιστροφή στο σπίτι έως τις 10 το βράδυ. Μετά ισχύει και πάλι κανονικά η απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Ακτινογραφία στις φετινές κορονο-γιορτές

Χωρίς κάλαντα

Κανονικά τέτοια μέρα τα παιδιά θα γύριζαν από πόρτα σε πόρτα και κάλαντα θα ακούγονταν σε πολυκατοικίες, μαγαζιά και δρόμους, Φέτος κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται. Τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα, όπως έχει ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ψώνια με click away

Εκτός από τα καταστήματα που λειτουργούσαν ούτως ή άλλως στη διάρκεια του lockdown, πολλά ακόμα άνοιξαν διαθέτοντας τα προϊόντα τους με τη μέθοδο του click away, με απαραίτητη την προπαραγγελία. Για τη μετάβαση σε ένα κατάστημα που λειτουργεί έτσι δεν αρκεί το sms με κωδικό «2» αλλά απαιτείται και απόδειξη πληρωμής ή παραγγελίας και πρόθεσης παραλαβής του προϊόντος που αγοράζουμε.

Ρεβεγιόν με έως 9 άτομα

Τα πάλαι ποτέ πολυπληθή οικογενειακά τραπέζια δίνουν φέτος τη θέση τους στην οικογένεια και το πολύ άλλη μία, γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Ρεβεγιόν δεν θα γίνουν και τα εορταστικά τραπέζια των έως 9 ατόμων θα στηθούν μεσημέρι, όπως έχει πει ο Στέλιος Πέτσας, απευθύνοντας έκκληση να παραμείνει περιορισμένος ο κύκλος επαφών όλων μέσα στις γιορτές.

Σε περίπτωση υπεράριθμων, σύμφωνα και με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.

Όλα αυτά βέβαια, όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός, είναι υποθετικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί να επέμβει η Αστυνομία για παράβαση τέτοιου είδους και την ευχή να τηρήσουν οι πολίτες τα μέτρα, ώστε να περάσουμε όλοι με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις περίεργες γιορτές.

Μετακίνηση με κωδικό «6»

Oι πολίτες πρέπει να στείλουν SMS με κωδικό «6» στο 13033 για να μετακινηθούν παραμονές και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Η αποστολή του sms απαιτείται τόσο για τη μετάβαση όσο και για την επιστροφή από κάποιο οικογενειακό τραπέζι, ενώ με τον ίδιο κωδικό γίνεται και η μετάβαση στην εκκλησία.

Οι κανόνες για τις εκκλησίες

Επιτρέπεται η εκτέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Δηλαδή, στις 25 Δεκεμβρίου, την 1η  και 6η  Ιανουαρίου. Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παριστάμενων είναι 25 άτομα ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στον χώρο λατρείας.

Αν ωστόσο διαπιστωθεί παραβίαση των περιοριστικών μέτρων, οι διαταγές που έχουν οι αστυνομικοί είναι να επιβάλλουν τα πρόστιμα, που είναι 300 ευρώ για τους ευρισκόμενους στο ναό, (που διπλασιάζεται αν δεν έχουν SMS) και 1.500 για τον ιερέα.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω περιορισμοί ισχύουν για τα Χριστούγεννα, αλλά και για την Πρωτοχρονιά και των Φώτων, που επίσης δεν θα επιτραπεί ο Αγιασμός σε εξωτερικούς χώρους.

Σε ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ: Έλεγχοι και σε σπίτια αν χρειαστεί – Κλείσιμο δρόμων

Σαρωτικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό προγραμματίζουν οι αρμόδιες αρχές, με έμφαση σήμερα παραμονή και αύριο ανήμερα Χριστούγεννα και το αντίστοιχο διήμερο της Πρωτοχρονιάς.

Σε κάθε περίπτωση, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ, που εφαρμόζεται από σήμερα, περιλαμβάνει πολύ αυξημένους ελέγχους,  με «επιστράτευση» όλων των αστυνομικών, ακόμα και από τα γραφεία, και μπλόκα σε όλα τα σημεία των πόλεων που μπορεί να παρατηρηθεί συνωστισμός, μέχρι και είσοδο σε σπίτια σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες για παραβίαση του περιοριστικού μέτρου των εννέα ατόμων στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Μεταξύ των μέτρων που είναι στο τραπέζι, είναι και το κλείσιμο σταθμών του Μετρό, σε περιοχές της Αθήνας, (όπως το Σύνταγμα), όπου ενδεχομένως να μεταβούν πολίτες για να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα. Αυτό, ωστόσο, θα αποφασιστεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, εφόσον διαπιστωθεί τάση για μετακίνηση στις περιοχές αυτές και αφορά στις βραδινές ώρες, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Για την υλοποίηση του σχεδιασμού, για την εφαρμογή των μέτρων, που ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, έχει σταλεί διαταγή από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, να βγουν στο δρόμο και οι αστυνομικοί από τα επιτελεία, ακόμα και το Αρχηγείο, για να ενισχυθούν τα αστυνομικά τμήματα και οι περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου οι δυνάμεις να βρίσκονται παντού.

Η μεγαλύτερη βαρύτητα θα δοθεί σήμερα παραμονή το βράδυ και ανήμερα των Χριστουγέννων στην τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22.00 έως τις 05.00 το πρωί.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων και έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο που κινείται τις ώρες αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για λόγους υγείας και εργασίας, πάντα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ σε όλους τους παραβάτες, χωρίς διάκριση.

Κατά τα άλλα, στον σχεδιασμό προβλέπεται: Έντονη αστυνομική παρουσία και μπλόκα, όπου θα ελέγχονται όλοι, στα διόδια, στις εισόδους- εξόδους των πόλεων, αλλά και των νομών, καθώς απαγορεύεται η μετακίνηση από τον ένα στον άλλο, στα ΚΤΕΛ και σε κόμβους των οδικών δικτύων τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο.

Επίσης οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί όπου παρατηρείται συνωστισμός, όπως υπαίθριες αγορές, πλατείες, κλ.π.

Σημειώνεται ότι, για την ημέρα των Χριστουγέννων επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε σπίτια συγγενών, με όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, δηλαδή δύο άτομα συγγενείς πρώτου βαθμού με μάσκες στο αυτοκίνητο και ανήλικα τέκνα αν υπάρχουν.