Λίστα αναμονής για παιδικά καροτσάκια έχει δημιουργηθεί στην Τράπεζα συλλογής και διανομής ειδών πρώτης ανάγκης της «Αρσις» απ΄ όπου, περισσότερες από 70 οικογένειες εβδομαδιαίως προμηθεύονται δωρεάν ρούχα, κουζινικά σκεύη, παιχνίδια και είδη οικιακής χρήσης.

«Εχουμε καταγεγραμμένες 20 οικογένειες που περιμένουν να προμηθευτούν παιδικά καροτσάκια ενώ μεγάλες είναι οι ανάγκες για αντρικά και παιδικά παπούτσια στα οποία έχουμε έλλειψη σε αντίθεση με τα γυναικεία τα οποία όπως καταλαβαίνετε…. αφθονούν» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Καλλιρρόη Αντωνιάδου από την ΣΥΝ-ΠΡΑΞΗ, τη δομή της “Αρσις” που είναι υπεύθυνη για την Τράπεζα συλλογής και διανομής. Οι χώροι της Τράπεζας, στην οδό Βενιζέλου 70, άνοιξαν σήμερα το απόγευμα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την αναδιοργάνωση της ΣΥΝ-ΠΡΑΞΗΣ και την δραστηριοποίηση της Τράπεζας Χρόνου. «Θέλουμε, με τη διοργάνωση παζαριών και άλλων εκδηλώσεων, να γίνουμε το επιχειρηματικό κομμάτι της ΜΚΟ, σε μια προσπάθεια οικονομικής υποστήριξης» εξηγεί η κ.Αντωνιάδου εξαίροντας παράλληλα το ενδιαφέρον δεκάδων Θεσσαλονικέων που δωρίζουν διάφορα αντικείμενα για τους σκοπούς της Τράπεζας.
«Υπάρχουν, δε, πολλοί που προσφέρουν πράγματα τα οποία εκ των πραγμάτων δεν είναι χρήσιμα στους ανθρώπους που απευθυνόμαστε, όπως για παράδειγμα στολές του σκι και παγοπέδιλα ή ακόμη, γούνες, δερμάτινα μπουφάν και κρυστάλλινα ποτήρια, είδη που τελικά τα βγάζουμε προς πώληση στα παζάρια μας» λέει η κ.Αντωνιάδου.

Περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνει καθημερινά, ξεκαθαρίζει ότι για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, οι οικογένειες απευθύνονται πρώτα στους κοινωνικούς λειτουργούς της “Αρσις” οι οποίοι τους παραπέμπουν στη συνέχεια στην Τράπεζα.

«Είναι κατά βάση αλλοδαποί που έχουν ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των αναγκών των παιδιών τους και τον εξοπλισμό του νοικοκυριού που ξεκινούν να στήσουν. Πολλές φορές ζητάνε έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, όπως κουζινάκια, ακόμη και απλά «μάτια» και μικρά ψυγεία».

Μια μεγάλη μερίδα των ωφελούμενων εκτιμούν το γεγονός της δωρεάν διάθεσης, επιστρέφοντας για παράδειγμα το παντελόνι που δεν τους έκανε ή συμμετέχοντας στην Τράπεζα Χρόνου που εδώ και περίπου έναν μήνα, λειτουργεί στον χώρο.

«Τους προσεγγίζουμε και τους ζητάμε, αν θέλουν, να ανταποδώσουν, ως εθελοντές, προσφέροντας εργασία. Ηδη, κάποιες γυναίκες δέχθηκαν να καθαρίζουν την Τράπεζα ειδών και κάποιοι άλλοι, άνεργοι άνδρες, βοήθησαν στο βάψιμο και στη γενικότερη αναδιοργάνωση του χώρου» διευκρινίζει η Αναστασία Μαμελετζή από την Τράπεζα χρόνου, ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και αγαθών που δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ανταλλάσσουν χωρίς χρήματα, υπηρεσίες και αγαθά.