«Έκρηξη» παρουσίασαν και σήμερα, Παρασκευή 06/11/2020 τα κρούσματα κορονοϊού καθώς μέσα σε ένα μόλις 24ωρο καταγράφηκαν 2.448 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της Covid-19 στη χώρα τόνισε πως: «Η καθημερινότητα μας αλλάζει ξανά από αύριο. Είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα».

Στην συνέχεια υπενθύμισε τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν από αύριο στις 06.00 το πρωί οπότε και τίθεται σε ισχύ το τριών εβδομάδων lockdown.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά καθ’ όλο το 24ωρο υπάρχει περιορισμός μετακινήσεων και υπάρχει εξαίρεση για τους εξής λόγους:

  • Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). 
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.
  • Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα
  • Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χαρδαλιάς σε ότι αφορά τις μετακινήσεις τις βραδινές ώρες. «Να μετακινούνται μόνο αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο και οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί» προειδοποίησε και και ανέφερε τους λόγους για τους οποίους επιτρέπεται η μετακίνηση.

Αυτοί είναι:

  • Λόγοι εργασίας
  • Έκτακτοι λόγοι υγείας
  • Ατομική άσκηση ή βόλτα με κατοικίδιο ζώο

«Διπλάσια τα πρόστιμα στους παραβάτες» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς και διευκρίνισε πως τόσο το κυνήγι όσο και το ψάρεμα απαγορεύεται σε όλη την Επικράτεια. Κλειστοί θα είναι και οι χώροι λατρείας και θα επιτρέπεται μόνο η τέλεση κηδειών με την παρουσία 9 ατόμων.

Οι εξαιρέσεις που ισχύουν στην Σάμο και στην Καρδίτσα

Από την αποστολή SMS ώστε να μετακινηθούν εξαιρούνται οι κάτοικοι της Σάμου λόγω του πρόσφατου ισχυρού σεισμού που έπληξε το νησί. Επίσης τόσο στην Σάμο όσο και στην Καρδίτσα, λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο θα λειτουργούν κανονικά μόνο σε ότι αφορά την αποκατάσταση των ζημιών.

Αναστολή των επετειακών εκδηλώσεων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Την αναστολή των επετειακών εκδηλώσεων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου ανακοίνωσε ο υφυπουργός και ενημέρωση πως η κατάθεση των στεφάνων θα γίνει κατά μόνας από τους εκπρόσωπους των κομμάτων.