Ανοιχτό στο κοινό από τις 7 το απόγευμα έως τις 2 το πρωί θα είναι αύριο Παρασκευή 2 Μαΐου το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Νύχτα της Φιλοσοφίας».

Η ιδέα γεννήθηκε στο Παρίσι τον Ιούνιο του 2010, με πρωτοβουλία της Ecole normale supérieure, όπου περισσότερα από 1.800 άτομα παρακολούθησαν τις διαλέξεις, τις αναγνώσεις, τις ταινίες, τα θεάματα και τις παραστάσεις.

Η μεγάλη επιτυχία αυτής της διοργάνωσης οδήγησε στην επανάληψή της δυο ακόμη φορές, το 2011 και το 2013, ενώ πολύ γρήγορα ταξιδεύει και εκτός Γαλλίας, με πρώτη στάση το Λονδίνο τον Ιούνιο 2012, την Αθήνα το Μάιο 2014 και το Βερολίνο το προσεχές φθινόπωρο.

Η μορφή της εκδήλωσης στην Αθήνα είναι ίδια με αυτή της πρώτης διοργάνωσης: περισσότεροι από σαράντα Έλληνες και Γάλλοι φιλόσοφοι, διανοούμενοι και καλλιτέχνες συμμετέχουν, σε διάφορους χώρους όλου του Ινστιτούτου, σε δρώμενα με κεντρικό θέμα τον Λόγο, την ποικιλομορφία της έννοιάς του, της έκτασής του και την ανάλυση όσο το δυνατόν περισσότερων πτυχών του.

Μεταξύ άλλων, θα γίνουν ατομικές ομιλίες, στρογγυλές τράπεζες με διάφορα θέματα όπως, οι σχέσεις μεταξύ φιλοσοφίας και πολιτικής, η λογοτεχνία, η τέχνη κ.α., προβολές ταινιών και σχολιασμός για τις προσωπικότητες των Εμανουέλ Λεβινάς, Ζαν- Φρανσουά Λιοτάρ και Σάμιουελ Μπέκετ, τη θεατρική παράσταση «Σοπενάουερ», ανάγνωση του έργου του Γοργία «Ελένης εγκώμιον», μελοποιημένη ποίηση του Μισέλ Ντεγκί, οπτικοακουστική εγκατάσταση, και πολλά άλλα δρώμενα που θα διαδέχονται το ένα το άλλο, σε όλους τους ορόφους του Ινστιτούτου, συνδεόμενα μεταξύ τους με φωτιζόμενη διαδρομή που θα δημιουργηθεί ειδικά για τη περίσταση.

Η φιλοσοφία βρίσκεται στη καρδιά των δράσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, και η Νύχτα της Φιλοσοφίας αποτελεί τη κορύφωση των εκδηλώσεων Λόγου που διοργανώνει και με τις οποίες στοχεύει στην ακτινοβολία αυτού του γνωστικού αντικειμένου που είναι ανοιχτό σε όλους χάρη στο εύρος και τον πλούτο του περιεχόμενου του.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση σε όλες τις εκδηλώσεις .