Δεν θα πληρώνουν το «εισιτήριο» των 5 ευρώ οι ασθενείς που θα επισκέπτονται τις μονάδες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).
 
Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως ό,τι ίσχυε με τα πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ (δεν υπήρχε εξέταστρο) θα ισχύει με την ένταξη των εν λόγω μονάδων στο ΠΕΔΥ. Το «πεντάευρω«, πάντως, θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται στα Κέντρα Υγείας, όπως συνέβαινε και πριν.

«Ο ασφαλισμένος γνωρίζει», τόνισε ο υπουργός Υγείας, για να σημειώσει: «Εκεί που πήγαινε και δεν πλήρωνε, δεν πληρώνει. Εκεί που πήγαινε και πλήρωνε, πληρώνει». Καμία αλλαγή δεν υπάρχει και στις εξαιρέσεις του εξέταστρου, όπου αυτό επιβάλλεται. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα επείγοντα περιστατικά, οι ανασφάλιστοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, όπως προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το συγκεκριμένο καθεστώς των αμοιβών είναι προσωρινό και θα αξιολογηθεί όταν θα ολοκληρωθεί το εγχείρημα του ΠΕΔΥ. Η αρχική εκτίμηση είναι ότι ο νέος φορέας πρωτοβάθμιας φροντίδας θα έχει πάρει μορφή έως το τέλος του έτους, αλλά ο υπουργός Υγείας εκτίμησε χθες ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια.

Στο ΠΕΔΥ, σημειώνει το «Έθνος»,  εντάσσονται σταδιακά όλες οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία, πρώην πολυϊατρεία ΕΟΠΥΥ). Σε αυτές έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα εάν είναι ή όχι ασφαλισμένοι. Θα λειτουργεί στο πλαίσιο του ΕΣΥ, διοικούμενος από τους υποδιοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).