Στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κατατέθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία, σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων (e-justice) στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων ισχύει ήδη στα Ποινικά, στα Πολιτικά και τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο διατάγματος, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα καθορίσει τον χρόνο έναρξης του Διατάγματος με το οποίο καθιερώνεται η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και η ηλεκτρονική χορήγηση πιστοποιητικών και λοιπών εγγράφων στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο.

Οι δικηγόροι και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (δικηγόροι του Δημοσίου) αφού επιλέξουν ηλεκτρονικά μεταξύ των δικαστηρίων το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα συμπληρώνουν τα πεδία («κουτάκια») που τους ζητούνται για την εξακρίβωση των δεδομένων τους και θα προχωρούν στη συνέχεια στην κατάθεση του δικογράφου ή στην κατάθεση εγγράφων και άλλων πιστοποιητικών ή θα αιτηθούν τη λήψη των σχετικών πιστοποιητικών που επιθυμούν.

Στη συνέχεια το Ελεγκτικό Συνέδριο που θα δέχεται την ηλεκτρονική κατάθεση, θα διενεργεί τον απαιτούμενο έλεγχο (ηλεκτρονική υπογραφή, κ.λπ.), θα παρέχει τα απαιτούμενα αντίγραφα στους δικηγόρους, θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της κάθε δικογραφίας, θα παρέχει ηλεκτρονικά αντίγραφα αποφάσεων, κ.λπ.