Στα 60 έτη- από τα 55- και με 35ετία αναπροσαρμόζεται η ηλικία συνταξιοδότησης για τους 700.000 απασχολούμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό, όπως γράφουν σήμερα ΤΑ ΝΕΑ. 

Η αύξηση των 5 χρόνων θα γίνει ανά 12μηνο αρχής γενομένης από του χρόνου. Έτσι, το έτος συνταξιοδότησης θα γίνει το 56ο το 2011 και με αύξηση ανά έτος θα φτάσει το 60ό έτος το 2015. Η νέα λίστα βαρέων και ανθυγιεινών θα ισχύσει και  για τους παλαιούς ασφαλισμένους. στα επαγγέλματα που θα αποχαρακτηριστούν, η ηλικία συνταξιοδότησης με 15ετία θα πάει με τον ίδιο τρόπο από τα 60 στα 65 έτη.

Τα δυο νομοσχέδια και τα δυο προεδρικά διατάγματα τα οποία θα προωθούν τις αλλαγές αυτές αναμένεται να δοθούν στους κοινωνικούς εταίρους την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την έγκριση από την τρόικα. συγκεκριμένα, την ερχόμενη Πέμπτη δίνονται στους κοινωνικούς φορείς τα σχέδια των δύο Προεδρικών Διαταγμάτων για τις ανατροπές στα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα, ενώ την ίδια ημέρα δίνεται η έγκριση από την τρόικα για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να πάρει αμέσως το δρόμο για τη Βουλή.

Παράλληλα θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, σε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων αποφασίστηκε το ένα σχέδιο Π.Δ. να αφορά τη μείωση του κόστους των υπερωριών και το άλλο να προβλέπει τα εξής:

1Αύξηση στο όριο απολύσεων από το 2% στο 4%.

2Μείωση στο ποσό της αποζημίωσης λόγω απόλυσης κατά 20-40% (χωρίς προκαταβολή) σε έξι δόσεις.

3Την εισαγωγή νέου ύψους κατώτατων αποδοχών για νέους και μακροχρόνια ανέργους. Συζητείται ο κατώτατος μισθός να είναι τα 640 ευρώ αντί για 740 σήμερα.

4Τον καθορισμό των εν γένει όρων απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολουμένων σε συμβάσεις μαθητείας, η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερη του έτους.

5Τον καθορισμό της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

6Τη διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Και κινητοποιήσεις

Τα συνδικάτα απαντούν με κινητοποιήσεις στις κυβερνητικές ρυθμίσεις.

Απάντηση με δύο συλλαλητήρια από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

Το πρώτο συλλαλητήριο θα γίνει στις 16 Ιουνίου στις 6.30 μ.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος (και πορεία στη Βουλή), ενώ το δεύτερο θα γίνει στις 23 Ιουνίου την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.