«Πρέπει να μαζευτούμε, δεν υπάρχουν λεφτά». Η φράση αυτή του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε σήμερα με 30 διοικητές μεγάλων νοσοκομείων της χώρας.

Ο υπουργός υγείας εμφανίστηκε αυστηρός απέναντι στους επικεφαλής των νοσοκομείων, καθώς όπως φάνηκε τους θεωρεί σε σημαντικό βαθμό ως υπαίτιους για την πιθανή διόγκωση – αντί για μείωση –  των δαπανών του ΕΣΥ.

Η αύξηση του ιατρικού τουρισμού, η μη είσπραξη του εισιτηρίου των 3 ευρώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και η μη συνταγογράφηση των αντιγράφων φαρμάκων (generics), είναι – κατά τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο – τρεις σημαντικές πληγές για τα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων.

Ο κ. Λοβέρδος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την χρονιά που διανύουμε, λέγοντάς τους ότι τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν προϋπολογιστεί 2,5 δισ και ήδη φαίνεται ότι υπάρχει μια υπέρβαση του ορίου αυτού κατά 300 εκατ. ευρώ.

Τέλος ο υπουργός υγείας κ Λοβέρδος είπε στους διοικητές ότι οι συναντήσεις αυτές θα γίνονται μια φορά τον μήνα προκείμενου να συζητείται η πρόοδος που έχουν γίνει στο σύστημα διαχείρισης των νοσοκομείων.