Λευκά παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια, στενά γραφικά δρομάκια, γάτες που βαδίζουν αμέριμνες και μία απίστευτη γαλήνη χαρακτηρίζει το πιο γραφικό ίσως κομμάτι της Αθήνας, τα Αναφιώτικα.

Σαν «νησί» μέσα στην πρωτεύουσα, τα Αναφιώτικα βρίσκονται στους πρόποδες του βράχου της Ακρόπολης. Χτίστηκαν από τους εργάτες που ήρθαν από την Ανάφη το 1840 για τις εργασίες ανέγερσης των ανακτόρων του Όθωνα. Με τα χρόνια ο μικρός οικισμός άνθησε ενώ μετά το 1922 προστέθηκαν στον πληθυσμό πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.

Το 1950 κάποια από αυτά κατεδαφίστηκαν στο πλαίσιο ανασκαφών ενώ το 1970 με απόφαση της τότε κυβέρνησης ο οικισμός χαρακτηρίστηκε αυθαίρετος και έτσι άρχισαν οι κατεδαφίσεις. Παρόλα αυτά οι κάτοικοι δεν έφυγαν και έτσι καταφέρνουν να σώσουν μέχρι και σήμερα 60 κατοικίες από τις οποίες περίπου 15 χρησιμοποιούνται από το υπουργείο Πολιτισμού.

Οι επισκέπτες δεν θα μπορέσουν να μην μαγευτούν από τη γαλήνη που υπάρχει στην περιοχή. Από τα γραφικά στενά δρομάκια που μπορεί να μοιάζουν με αδιέξοδο αλλά πάντα οδηγούν τον επισκέπτη στο επόμενο δρομάκι.

Οι αφίσες από την Ανάφη βρίσκονται παντού, δείχνοντας την προέλευση αυτού του μικρού θαύματος στην «καρδιά» της τσιμεντούπολης.

Οι ασβεστωμένοι τοίχοι και οι έντονα βαμμένες πόρτες και παράθυρα, από την άλλη, σε κάνουν προς στιγμή να νομίζεις ότι πήρες το καράβι για τα νησιά των Κυκλάδων.

Η ζωή των λιγοστών πλέον κατοίκων στην περιοχή δεν έχει καμία ομοιότητα με τους γρήγορους ρυθμούς που ζουν οι κάτοικοι των Αθηνών λίγες εκατοντάδες μέτρα παρακάτω.

Για να βρεθείτε σε αυτή τη μαγική περιοχή της Αθήνας δεν θα χρειαστεί να… ταξιδέψετε μακριά. Πηγαίνοντας προς την Πλάκα, αναζητείστε την εκκλησία του Αγ. Γιώργη και ανεβείτε τα σκαλάκια στο πλάι του. Η βόλτα θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστη.

Δείτε τις φωτογραφίες