Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται το επιβλητικό ρωσικό ιστιοφόρο «Μιρ» (Ειρήνη) που «έδεσε» μπροστά στον επιβατικό σταθμό του ΟΛΘ.

Το μεσημέρι το ιστιοφόρο έγινε αντικείμενο θαυμασμού από μαθητές σχολείων και μεμονωμένους επισκέπτες, που έσπευσαν να ξεναγηθούν στο κατάστρωμα και στους διαδρόμους του.

Το αγκυροβόλιο στη Θεσσαλονίκη γίνεται με αφορμή τις εκδηλώσεις και την παραλαβή από τη μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους της ρωσικής εικόνα του Αγίου Βλαδίμηρου, η οποία είχε έρθει παλαιότερα στο Βατοπέδι και την οποία και θα παραλάβει αύριο το μεσημέρι αντιπροσωπεία του πληρώματος από τη μονή και θα τη μεταφέρει στο «Μιρ» που θα βρίσκεται και αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Η εικόνα θα βρίσκεται στο «Μιρ» μέχρι το τέλος του χρόνου που θα επιστρέψει στην Αγία Πετρούπολη.

Το ρωσικό τρικάταρτο μπορεί να ταξιδεύσει ακόμη και με πολύ ισχυρούς ανέμους έντασης μέχρι δέκα μποφόρ. Έχει μήκος 109 μέτρα, ύψος περίπου 50 από την επιφάνεια του νερού και κινείται με ταχύτητα 5 έως και 20 μιλίων, αναλόγως εάν χρησιμοποιεί τις μηχανές ή τα πανιά του.

Το «Μιρ» συμμετέχει σε αγώνες της κατηγορίας του και πολύ συχνά τερματίζει μέσα στις πρώτες θέσεις, έχοντας αποσπάσει διεθνή βραβεία, ενώ «οργώνει» τις θάλασσες για εκπαιδευτικούς λόγους.

Αποτελεί, λόγω του σχεδιασμού του, ένα ξεχωριστό «πρεσβευτή» της χώρας του στο εξωτερικό, καθώς μεταφέρει εκτός του 37μελούς πληρώματος και 140 φοιτητές ρωσικών πανεπιστημίων, ναυτικών και άλλων σχολών.

Το «Μιρ» κατασκευάστηκε το 1987 στην Πολωνία για λογαριασμό της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Υπάρχουν άλλα πέντε σαν κι αυτό που ταξιδεύουν στις θάλασσες, «εκπροσωπώντας» τη Ρωσία σε διάφορες αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις.

Το φετινό ταξίδι του «Μιρ» εντάσσεται στις εκδηλώσεις εορτασμού για τα τριακόσια χρόνια της δημιουργίας του ρωσικού ναυτικού, από τον Μεγάλο Πέτρο και τις νικηφόρες ναυμαχίες επί των Σουηδών το 1714.

Το πλοίο ταξιδεύει και συμμετέχει σε εκδηλώσεις σε λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας.

Πριν καταπλεύσει στη Θεσσαλονίκη ταξίδεψε από το Νοβοροσίσκ για σαράντα ολόκληρες μέρες κάνοντας τον περίπλου της Ευρώπης, μέσω της Βαλτικής, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας για να φτάσει στο Σότσι για τους ρωσικούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Εκεί, ανάμεσα στους διάσημους επισκέπτες του ήταν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μέλη της ρωσικής κυβέρνησης. Το «Μιρ» είχε επισκεφθεί το 2009 και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και είχε υπογράψει στο βιβλίο των επισκεπτών.

Επόμενος σταθμός του τρικάταρτου ιστιοφόρου θα είναι η Αλεξανδρούπολη.