«Μεγάλο διαστρεβλωτή της Ιστορίας» αλλά και «άξιο να τον φτύσουμε κατά πρόσωπο» χαρακτηρίζει με δήλωση του τον συγγραφέα, Νίκο Δήμου ο μητροπολίτης Καλαβρύτων.

Ο Αμβρόσιος σε ένα ιδιαίτερα σκληρό κείμενο στο προσωπικό του ιστολόγιο καλεί τον συγγραφέα είτε να αποδείξει τα λεγόμενα του για την στάση της Εκκλησίας το 1821 ή να ζητήσει άμεσα συγγνώμη.

«Ο περίεργος αυτός και συγχρόνως αδιάντρoπος άνθρωπος, που αποτελεί ένα κομμάτι της κοινωνικής ζωής, με τις “Δηλώσεις” του υπερέβη κάθε όριο ευπρεπείας!» γράφει ο Αμβρόσιος. Και συνεχίζει: «Από τη θέση αυτή προκαλούμε τον κ. Δήμου χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση:

• είτε να αποδείξει, ότι το δημοσίευμα αυτό είναι πλαστό,
• είτε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για το μεγάλο ψέμα, το οποίον ετόλμησε να εκστομίσει!».

Σύμφωνα με τον μητροπολίτη, ο συγγραφέας: «Εάν δεν πράξει ένα από τα δύο, τότε θα παραμείνει στη συνείδηση των Ελλήνων ως ένας μεγάλος διαστρεβλωτής της ιστορίας και εν τοιαύτη περιπτώσει άξιος όχι μόνον να τον φτύσουμε κατά πρόσωπο, αλλά και για να τον πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων, εκεί που πετάμε τα άχρηστα χαρτιά και τα σκουπίδια! Μάλιστα, να τον πετάξουμε μαζί με την κ. Ρεπούση, που μας ωμίλησε “για τον συνωστισμό της Σμύρνης”!».

Η αντίδραση του μητροπολίτη είναι η πιο σκληρή μέχρι στιγμής από την πλευρά της Εκκλησίας.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της ειδικής συνοδικής επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος που σε επίσης έντονο ύφος είχε χαρακτηρίσει «Προπαγανδιστές ξεπερασμένων ιδεολογιών» όσους «ακυρώνουν» τη συμβολή της Εκκλησίας στην ελληνική επανάσταση του 1821, απαντώντας στον κ. Νίκο Δήμου, χωρίς όμως να τον κατονομάζει.

Πηγή: dogma.gr