Την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το έτος 2013 παρέδωσε σήμερα η πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής, Καλλιόπη Σπανού, στον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

«Το έτος 2013 ήταν ένα έτος κατά το οποίο είχαμε ρεκόρ αναφορών. Οι αναφορές αυτές συνοψίζουν την προσδοκία η ορθή λειτουργία των θεσμών να μην πληγεί από τη δημοσιονομική κρίση. Το ερώτημα που τίθεται είναι μέχρι που μπορούν να συμπιεστούν τα δικαιώματα των πολιτών και βεβαίως εξετάζεται και η δέσμευση του κράτους να τα προστατεύει κατά την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης», τόνισε η κ. Σπανού κατά την παράδοση της έκθεσης στον κ. Μεϊμαράκη.

Ο κ. Μεϊμαράκης παραλαμβάνοντας την έκθεση, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το έργο που επιτελεί ο Συνήγορος του Πολίτη, ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης. «Πραγματικά η κρίση δεν μπορεί και δεν πρέπει, να μας δημιουργήσει έλλειμμα στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και εντέλει να υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς και το κράτος δικαίου. Ο θεσμός του Συνηγόρου του Πολίτη, είναι αναγκαίος και υπηρετεί τη λειτουργία της Δημοκρατίας, αν και θα προτιμούσα οι πολίτες να απευθύνονται στο κράτος, το οποίο οφείλει να λειτουργεί άψογα και να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Για το λόγο αυτό πρέπει να γνωρίζουμε και να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τις παρατηρήσεις των εκθέσεων και συμπαριστάμεθα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο έργο σας, το οποίο επιτελείτε κάτω από αντίξοες συνθήκες», παρατήρησε.

Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη διαβεβαίωση πως «η έκθεση θα αποτελέσει ένα πόνημα, το οποίο όλοι οι βουλευτές θα έχουμε ως σημείο αναφοράς, για να βοηθήσουμε στην επίλυση των όποιων προβλημάτων παρουσιάζονται», ενημερώνοντας την κ. Σπανού ότι θα διαβιβαστεί και στα κόμματα.