Η 10η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική», πραγματοποιείται, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε., αύριο Παρασκευή, στο Ζάππειο Μέγαρο και την έναρξη των εργασιών της πρόκειται να κηρύξει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, το δίκτυο Υψηλού Επιπέδου των 28 Κρατών – Μελών της Ε.Ε. για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική (Ο.Θ.Π.), αποτελεί ένα σημαντικό «forum» για την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. και χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει η χάραξη κοινών πολιτικών προτεραιοτήτων, με έμφαση στην Ευρωπαϊκή Πολιτική της «Γαλάζιας Ανάπτυξης», καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση της Ο.Θ.Π. της Ε.Ε.

Η συγκεκριμένη συνάντηση διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DGMARE) και είθισται να φιλοξενείται μία φορά ετησίως από το κράτος μέλος της Ε.Ε. που έχει αναλάβει την Προεδρία στο Συμβούλιο της Ε.Ε. το συγκεκριμένο εξάμηνο.

Οι θεματικές ενότητες που πρόκειται να αναλυθούν είναι οι εξής:

– «Θαλάσσια Επιτήρηση και Θαλάσσια Ασφάλεια», μέσω της Ανάπτυξης Κοινού Περιβάλλοντος Ανταλλαγής Πληροφοριών και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας, τομείς ιδιαίτερης σημασίας λόγω της ανάγκης προστασίας της Ναυτιλίας καθώς και του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης ως κοινό ευρωπαϊκό ζήτημα.

– «Στήριξη της Ε.Ε. για τη Θαλάσσια Καινοτομία και τη Γνώση για τη Θάλασσα», μέσω του Horizon 2020: Μελλοντικές ενέργειες για τη Γνώση για τη Θάλασσα 2020, στο πλαίσιο του οποίου στοχεύεται η ανάπτυξη λεπτομερούς χάρτη του θαλάσσιου βυθού της Ε.Ε. μέχρι το 2020.

– «Χρηματοδοτήσεις για τη Γαλάζια Ανάπτυξη 2014-2020», που αφορούν προγράμματα με τα οποία αποδίδεται έμφαση στη χρηματοδοτική υποστήριξη των θαλασσίων υποδομών.