Υπό αυστηρή επιτήρηση τέθηκε η φάρμα στη Λοκρίδα Φθιώτιδας, όπου εντοπίστηκαν τα δύο κρούσματα της νόσου των «τρελών αγελάδων» (Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας), σε νεκρά βοοειδή, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, υπό την καθοδήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, εφαρμόζουν από το 1997 Πρόγραμμα Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών, το οποίο επικαιροποιείται κάθε χρόνο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσημο έλεγχο σε βοοειδή που σφάζονται για ανθρώπινη κατανάλωση σε όλα τα σφαγεία της χώρας. Στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών λαμβάνονται δείγματα εγκεφαλικού ιστού, τα οποία αποστέλλονται για έλεγχο στο δίκτυο Κτηνιατρικών Εργαστηρίων για τη ΣΕΒ.

Τα σφάγια δίνονται στην κατανάλωση μόνο σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. Κατά συνέπεια, αναφέρει, το κρέας που διατίθεται στην κατανάλωση είναι απολύτως ασφαλές.

Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει έλεγχο και σε νεκρά βοοειδή στις εκτροφές, όπως συνέβη και στην περίπτωση με τα δύο θετικά κρούσματα της νόσου σε μονάδα της περιφερειακής ενότητας Φθιώτιδας.

Επιπλέον, το υπουργείο ενημερώνει ότι από το 2007 πραγματοποιείται σε ετήσια βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου Ζωοτροφών, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει και τον έλεγχο των ζωοτροφών για ΣΕΒ. Στο Πρόγραμμα περιλαμβάνεται η διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων σε 300 δείγματα ζωοτροφών ανά έτος για τη ΣΕΒ.

Μέχρι σήμερα, προσθέτει, δεν έχουν βρεθεί περιπτώσεις μη συμμορφούμενων δειγμάτων ζωοτροφών για βοοειδή. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος ελέγχονται και οι ζωοτροφές της μονάδας, στην οποία βρέθηκαν τα θετικά κρούσματα της νόσου.