Ο Νίκος Χαρδαλιάς έστειλε μήνυμα προς τους νέους και τους καλεί να συμβάλουν στη μάχη για τον κορονοϊό, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να λέει «είστε οι επόμενοι ήρωες».

Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτών από τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Σωτήρη Τσιόδρα από το υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα, ο κ. Χαρδαλιάς μίλησε «ως πατέρας» -όπως ανέφερε- προς τους νέους.

«Σας μιλάω από καρδιάς. Υπάρχει κάποιος από εμάς που δεν έχει ζήσει έντονα καλοκαίρι; Αντιλαμβάνομαι πάρα πολύ τα νέα παιδιά, τα οποία νιώθουν την ανάγκη και νιώθουν, αν θέλετε, και περισσότερο άτρωτοι.

Βράζει το αίμα τους. Σε αυτούς απευθύνομαι. Και σαν πατέρας. Και τους ζητώ να συμβάλλουμε όλοι», ανέφερε αρχικά ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Στη συνέχεια ο Νίκος Χαρδαλιάς πρόσθεσε: «Είναι τα νέα παιδιά, τα οποία θα πρέπει να περιφρουρήσουν τα ζητήματα αυτά. Είναι τα νέα παιδιά, που θα είναι οι επόμενοι ήρωες στην προσπάθεια να προστατεύσουμε τους μεγάλους ανθρώπους, τους ανθρώπους που έχουν νοσήματα ή μπορεί να κινδυνεύσουν.

Τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας. Είναι εκείνα τα νέα παιδιά, που μπορούν να αντισταθούν σε οτιδήποτε δεν τους αρέσει, αλλά είναι η ώρα που θα πρέπει, με την ευθύνη που τους διακρίνει όλους αυτούς τους μήνες, να μπούνε μπροστά στην προσπάθεια αυτή. Είναι οι νέοι, που θα κληθούν να ζήσουν σε μια κοινωνία, η οποία θα πρέπει να είναι καλύτερη.

Και μέσα από αυτή την κρίση να βγούμε κερδισμένοι. Και σαν χώρα. Να πάει μπροστά η πατρίδα μας. Είναι αυτά τα νέα παιδιά, τα οποία κοιτάμε στα μάτια και τους ζητάμε να περιφρουρήσουν ό,τι σημαντικό έχει γίνει στην κοινωνία τους τελευταίους μήνες. Είναι, ναι, αυτά τα νέα παιδιά».

Νίκος Χαρδαλιάς: Αυτά είναι τα νέα μέτρα μετά την αύξηση των κρουσμάτων

Το δίδυμο της ενημέρωσης για τις εξελίξεις του κορονοϊού στην Ελλάδα, Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς, επέστρεψαν σήμερα το απόγευμα εκτάκτως. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε νέα μέτρα.

Από το υπουργείο Υγείας επέστρεψε η ενημέρωση των πολιτών την Τρίτη (4/8), έπειτα από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες κάτι που προκάλεσε ανησυχία στην κυβέρνηση και στους ειδικούς, ενώ σήμερα έχουν καταγραφεί 121 νέα κρούσματα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε αρχικά ότι «αν μας ξαναδείτε να κάνουμε καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει» και συμπλήρωσε: «Είμαστε σήμερα εδώ επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν. Η αύξηση των κρουσμάτων δεν πιέζει ακόμα το σύστημα υγείας».

«Λάβαμε όλα τα μέτρα στις πύλες εισόδου και όπου χρειάστηκε τις κλείσαμε χωρίς να υπολογίσουμε τις υπόλοιπες συνέπειες με μόνο γνώμονα τη δημόσια υγεία», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στη συνέχεια ανακοίνωσε πως:

  • Απαγορεύεται από αύριο η διέλευση από την Κακαβιά από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, ενώ από τη Δευτέρα θα εγκατασταθεί μόνιμο κλιμάκιο ελέγχων.
  • Από την Κυριακή 16/8 όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Κακαβιά υποχρεούται σε 7ημερη κατ΄οίκον απομόνωση.
  • Παρατείνεται το όριο 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις έως τέλος Αυγούστου.
  • Αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου πλέον θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα με σχετική απόφαση της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας.
  • Εντατικοί έλεγχοι θα διενεργούνται σε εργοστάσια τροφίμων. Στον ελεγκτικό μηχανισμό εντάσσεται και ο ΕΦΕΤ.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους γραφείων που υπάρχει επαφή με το κοινό, σε ΜΜΜ, σε σούπερ μάρκετ, σε νοσοκομεία, σε φαρμακεία, σε κομμωτήρια, στους ανελκυστήρες και σε κάθε άλλο κλειστό χώρο. Σύσταση για χρήση μάσκας στις σκάλες και σε χώρους όπου δεν μπορούν να υπάρχουν ασφαλείς αποστάσεις.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων όπως για το αν τίθεται θέμα επιστροφής των sms λέγοντας: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ζήτημα επαναφοράς των sms. Aν υπάρξει τέτοιο ζήτημα θα αφορά ανθρώπους που πραγματικά κινδυνεύουν και πρέπει να τους προστατεύσουμε».

Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα lockdown, το έχει πει και ο πρωθυπουργός. Ό,τι μέτρο χρειαστεί να πάρουμε, σε τοπικό επίπεδο, σε συνεννόηση με τους ειδικούς μας, θα φροντίσουμε να το πάρουμε».