Ικανοποίηση επικρατεί στα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά την πρώτη καταμέτρηση των αιτημάτων των ΟΤΑ για την εθελοντική κινητικότητα.

Η προθεσμία έληξε την περασμένη Πέμπτη 6 Μαρτίου και σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, 294 φορείς (δήμοι, περιφέρειες, σύνδεσμοι ΟΤΑ κλπ) έχουν δηλώσει περί τις 5.000 κενές θέσεις που επιθυμούν να καλυφθούν μέσω της εθελοντικής κινητικότητας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στην aftodioikisi.gr αυτοδιοικητικοί παράγοντες, αυτό δεν σημαίνει ότι η εθελοντική κινητικότητα πέτυχε. Κι αυτό γιατί για να συμπληρωθούν οι περίπου 3.500 θέσεις που έχει βάλει ως στόχο η κυβέρνηση, προκειμένου να γεμίσει την δεξαμενή των 12.500 «διαθέσιμων» υπαλλήλων που ζητάει η τρόικα πρέπει:

α) Οι 294 φορείς πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν τα κονδύλια για τους μισθούς των υπαλλήλων που ζητούν για να καλύψουν τα κενά τους. Αν και αυτό καθίσταται σαφές από τη σχετική εγκύκλιο υπάρχουν αμφιβολίες αν όλοι οι φορείς που ζητούν υπαλλήλους διαθέτουν τα κονδύλια

β) Να βρεθούν 3.500 υπάλληλοι που θα θελήσουν να μετακινηθούν και να ενταχθούν για ένα μήνα σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Με την ανησυχία και την ασάφεια που επικρατεί σήμερα στο Δημόσιο, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται και τόσο εύκολο ακόμη και από στελέχη των δύο υπουργείων. Υπάρχουν όμως δύο κίνητρα που μπορεί να βοηθήσουν: Το πρώτο είναι ότι οι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν εξασφαλίζονται με την έννοια ότι απαγορεύεται να ενταχθούν ξανά σε καθεστώς διαδεσιμότητας. Και το δεύτερο ότι η κυβέρνηση «απειλεί» ότι σε περίπτωση που δεν πετύχει η εθελοντική κινητικότητα, τότε θα προχωρήσει σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα στους δήμους.

Να σημειωθεί ότι με βάση την εγκύκλιο το υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσει τις κενές θέσεις ανά φορέα και ειδικότητα και θα κληθούν οι υπάλληλοι να δηλώσουν τις θέσεις και το φορέα που επιθυμούν να μετακινηθούν.