Επίσκεψη στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και συνάντηση με τον υπουργό Θεόδωρο Καράογλου πραγματοποίησε το απόγευμα ο υπουργός Πολιτισμού της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοβιτς.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ανάδειξη πολιτιστικών στοιχείων των δυο χωρών, καθώς επίσης και τη δυνατότητα ανταλλαγής καλλιτεχνικών σχημάτων, με σκοπό την περαιτέρω θωράκιση των δεσμών φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, μέσω του πολιτισμού.

Ο κ. Καράογλου χαρακτήρισε «πολυεπίπεδη» και «άριστη» τη συνεργασία των δύο κυβερνήσεων και λαών και αναφέρθηκε στην κοινή θέλησή για συνεργασία και στον τομέα του πολιτισμού σε ευρωπαϊκό αλλά και περιφερειακό επίπεδο. Σημείωσε παράλληλα και την κοινή αντίληψη ότι εκτός των άλλων μπορεί να τονωθεί και η εξωστρέφεια των οικονομιών των δύο χωρών, μέσω της πολιτιστικής διπλωματίας.

«Ο πολιτισμός, ως αγωγή ψυχής, δεν έχει σύνορα. Ενώνει τους λαούς καθώς χτίζει γέφυρες και προωθεί τη φιλία και τη συνεργασία. Παράλληλα όμως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η ανάπτυξη του πολιτισμού βοηθά καταλυτικά και στην ανάπτυξη της οικονομίας» πρόσθεσε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης.

«Ο χώρος του πολιτισμού αποτελεί ένα πεδίο το οποίο αμβλύνει τις διαφωνίες του παρελθόντος και μας δείχνει το δρόμο για το κοινό μέλλον» σημείωσε από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού της Βουλγαρίας και πρόσθεσε: «Οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις, πέρα από υποδειγματικές, μπορούν να εμβαθύνουν σε θέματα πολιτισμού και να αναδείξουν την Ευρώπη της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Νωρίτερα, ο κ. Στογιάνοβιτς επισκέφθηκε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και ξεναγήθηκε στη θεματική έκθεση «Εκ Θεσσαλονίκης Φως», που είναι αφιερωμένη στη ζωή και τη δράση των Θεσσαλονικέων αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Στο πλαίσιο της ξενάγησής του ο υπουργός Πολιτισμού της Βουλγαρίας είδε μεταξύ των εκθεμάτων και το ύφασμα με τα εμβλήματα που είχε ανακαλυφθεί σε τάφο της βυζαντινής περιόδου στον Άγιο Αχίλλειο Πρεσπών και αποδίδεται στον τσάρο Σαμουήλ, τα χίλια χρόνια από το θάνατο του οποίου γιορτάζονται φέτος με σημαντικές εκδηλώσεις στη Βουλγαρία.

Αύριο το μεσημέρι ο υπουργός Πολιτισμού της Βουλγαρίας θα επισκεφθεί τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα μεταβεί στις Πρέσπες και στον Άγιο Αχίλλειο.