Σερπαντίνες, κομφετί, μάσκες και αποκριάτικες στολές… Το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς δεν απαιτεί μόνο την κατάλληλη αμφίεση από τους μασκαράδες, αλλά θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από ξέφρενο κέφι, μπόλικη τρέλα, και πολύ καλή διάθεση.

Οι καρναβαλιστές ετοιμάζονται πυρετωδώς να χορέψουν και να ξεφαντώσουν καθώς πλήθος εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Επιπλέον, παρά τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για βροχές, ελπίζουν πως ο ήλιος θα κάνει για λίγο την εμφάνισή του-έστω την Καθαρά Δευτέρα- για να μπορέσουν να πετάξουν παραδοσιακά τον χαρταετό.

Η Ξάνθη παίζοντας φέτος μεγάλη… μπάλα θα «πλημμυρίσει» με χρώματα και μουσικές. Το θέμα του φετινού καρναβαλιού είναι εμπνευσμένο από τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή παγκοσμίως, το Μουντιάλ και αναμένεται να συγκεντρώσει το τριήμερο χιλιάδες επισκέπτες.

Στις 19.30 το Σάββατο θα ξεκινήσουν από τη διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας τα αποκριάτικα πληρώματα, τα οποία θα παρελάσουν χορεύοντας σε ξέφρενους καρναβαλικούς ρυθμούς. Η παρέλαση θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, όπου το γλέντι θα συνεχιστεί με ένα μεγάλο πάρτι.

Την Κυριακή, στη 13.00, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Άρματα και καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους της θρακικής πόλης, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν τον βασιλιά καρνάβαλο. Μετά τη λήξη της παρέλασης θα ξεκινήσει ένα μεγάλο πάρτι στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο του ΑΟ Ξάνθης, με πυροτεχνήματα, άφθονο κρασί και χορό.

Επίσης, την Καθαρά Δευτέρα στις Φέρες του Έβρου, η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση θα ξεκινήσει, στις 12 το μεσημέρι, με πρωταγωνίστρια την «Καμήλα».

Το συγκεκριμένο έθιμο αναβιώνει την ιστορία νεαρής κοπέλας που την έκλεψαν οι Τούρκοι. Ο αγαπημένος της, όμως, σκαρφίστηκε την ιδέα και κατασκεύασε ομοίωμα καμήλας. Μπήκε μέσα στην καμήλα μαζί με φίλους του, έφτασαν στον τούρκικο μαχαλά και απήγαγαν την κοπέλα.

«Γενίτσαροι και Μπούλες» στη Νάουσα – Καρναβάλι στην Έδεσσα

Στη Νάουσα για μία ακόμη χρονιά έχουν την τιμητική τους Γενίτσαροι και Μπούλες. Το δρώμενο συγκεντρώνει τα βλέμματα χιλιάδων επισκεπτών, καθώς είναι μοναδικό και δίνει ένα ιδιαίτερο παραδοσιακό χρώμα στην αποκριά.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί το ολοήμερο γλέντι στο κέντρο της πόλης, με τίτλο «Μια πόλη, μια γιορτή» και θα περιλαμβάνει μουσικές μπάντες, χάλκινα συγκροτήματα, λαϊκές ορχήστρες με ξινόμαυρο κρασί Νάουσας και τοπικούς μεζέδες.

Την Κυριακή, 2 Μαρτίου, οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες θα μαζευτούν σε μπουλούκια και αφού πάρουν στις 11 το πρωί την άδεια από τον δήμαρχο της πόλης θα βγουν στους δρόμους χορεύοντας μαζί με τους χιλιάδες ντόπιους και επισκέπτες, αποκαλύπτοντας αργά το απόγευμα τα πρόσωπα τους. Επίσης, την Κυριακή θα γίνει το κάψιμο του Βασιλιά καρνάβαλου υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται φέτος στη Νάουσα και οι εκδηλώσεις της Καθαρής Δευτέρας, μια γιορτή φασολάδας και σαρακοστιανά. Την ίδια μέρα θα γίνει και καρναβαλική παρέλαση, στην οποία θα συμμετέχουν μαθητές από γυμνάσια και λύκεια της περιοχής καθώς και ελεύθερες σατιρικές ομάδες.

Στην Έδεσσα, το Σάββατο στις 18.00, πενήντα τυμπανιστές και πενήντα μαζορέτες ανοίγουν τη μεγάλη παρέλαση αρμάτων και 4.000 καρναβαλιστών. Την Κυριακή το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου στο γήπεδο της πόλης με υπερθέαμα από πυροτεχνήματα.

Για την Καθαρά Δευτέρα, ο δήμος έχει προγραμματίσει πέταγμα χαρταετού, φασολάδα, λαγάνες και μουσική στη Γαβαλιώτισσα, στο Ανεμοδρόμιο και σε πολλά χωριά και οικισμούς της Έδεσσας.

Στην Κρύα Βρύση του νομού Πέλλας, το πρόγραμμα του φετινού 23ου καρναβαλιού περιλαμβάνει για το Σάββατο παιδικές αποκριάτικες δραστηριότητες, ενώ την Κυριακή, στις 13.00, θα γίνει η παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών στον πεζόδρομο.

Το έθιμο των «Φανών» στην Κοζάνη Άλλες εκδηλώσεις στη Δυτική Μακεδονία

Στην Κοζάνη κυριαρχούν οι παραδοσιακοί Φανοί. Πρόκειται για φωτιές που συμβολίζουν τον εξαγνισμό, τη λατρεία της φύσης που ανανεώνεται και ξαναγεννιέται σηματοδοτώντας το καλωσόρισμα της άνοιξης και την έναρξη της καρποφορίας της γης.

Κυρίαρχος είναι ο ρόλος του κορυφαίου τραγουδιστή, ο οποίος τραγουδά συγκεκριμένα τραγούδια που λέγονται μόνο την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς. Οι παρευρισκόμενοι σχηματίζουν έναν κύκλο γύρω από τη φωτιά και τον κορυφαίο τραγουδιστή και με ρυθμικό τρόπο επαναλαμβάνουν τα λόγια του υπό το χτύπημα των χεριών τους.

Οι εκδηλώσεις της Κοζάνης θα κορυφωθούν με την παρέλαση αρμάτων την Κυριακή 2 Μαρτίου, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας θα ανάψουν όλοι οι φανοί σε 14 διαφορετικά σημεία. Την Καθαρά Δευτέρα, στις 3 Μαρτίου, θα γίνουν εκδηλώσεις στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου, όπου οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα προσφέρουν νηστίσιμα εδέσματα.

Ο δήμος Καστοριάς για το τριήμερο καλεί τους επισκέπτες στις αποκριάτικες εκδηλώσεις «Μπουμπούνες – Χάσκαρι – Καθαρά Δευτέρα» σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες. Οι «Μπουμπούνες» θα διοργανωθούν το βράδυ του Σαββάτου, 1 Μαρτίου, σε κεντρικές πλατείες της πόλης.

Στο Άργος Ορεστικό, την Καθαρά Δευτέρα, μετά τις 11 το πρωί, θα γιορτάσουν όλοι μαζί στο Νέο Πάρκο. Λαγάνα, φασολάδα και διάφορα άλλα νηστίσιμα εδέσματα θα προσφέρονται από τον δήμο, ενώ η γιορτή θα συνοδεύεται από παραδοσιακή μουσική και χορό.

Στα Γρεβενά, χάλκινες μπάντες θα ξεκινήσουν το Σάββατο από τις γειτονιές της πόλης για να καλέσουν τον κόσμο σε χορό. Την Κυριακή θα ανάψουν οι Φανοί, ενώ την Καθαρά Δευτέρα ο δήμος θα αποχαιρετίσει την αποκριά με «Κούλουμα» στην Πλατεία Λαχαναγοράς, προσφέροντας παραδοσιακή φασολάδα και λαγάνες.

«Κουδουνοφόροι» στο Σοχό Θεσσαλονίκης

Στο Σοχό Θεσσαλονίκης θα κάνουν παρέλαση την Καθαρά Δευτέρα οι Κουδουνοφόροι. Ντυμένοι με στολές που φτιάχνονται από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, οι αθυρόστομοι κουδουνοφόροι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν, συμπαρασύροντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Αποκριά στην Πιερία

Κέφι, χαρούμενη διάθεση και ζωντάνια υπόσχεται το πρόγραμμα των φετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων στην Κατερίνη. Το Σάββατο, 1 Μαρτίου, στις 11 το πρωί στο κέντρο της πόλης μια επταμελής ομάδα διασκεδαστών αναλαμβάνει να παρασύρει μικρούς και μεγάλους σε καρναβαλικούς ρυθμούς. Το event θα ξεκινήσει με μια μίνι παρέλαση της ομάδας των ανιματέρ.

Την Κυριακή, στις 11:30 το πρωί, θα παρουσιαστεί ένα τρίωρο διαδραστικό πρόγραμμα με στοιχεία stand up comedy, ενώ για την Καθαρά Δευτέρα από τις 11 το πρωί έχουν προγραμματιστεί Κούλουμα μετά μουσικής στην πλατεία της Παραλίας Κατερίνης.

Καιρού επιτρέποντος, αποκριάτικες εκδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν το τριήμερο σε διάφορες περιοχές του Δήμου Δίου -Ολύμπου στο νομό Πιερίας. Στη Βροντού, στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής, έχει προγραμματιστεί αποκριάτικη γιορτή, ενώ στο Λιτόχωρο το βράδυ θα γίνει το κάψιμο των κέδρων στις γειτονιές με χορούς και τραγούδια.

Την Καθαρά Δευτέρα θα ακολουθήσει το πέταγμα του χαρταετού, ενώ καρναβαλικές εκδηλώσεις θα γίνουν στη δημοτική κοινότητα Λεπτοκαρυάς.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Χαλκιδική

Εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, μουσικές παραστάσεις, χορευτικά ανταμώματα και η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής με τη συμμετοχή εκατοντάδων καρναβαλιστών κερδίζουν τα βλέμματα στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής.

Το Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, θα ξεκινήσει γλέντι στην πλατεία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, ενώ την Κυριακή στις 11 το πρωί στο πάρκο των «Έξι Βρυσών» θα μοιραστεί δωρεάν στους επισκέπτες λουκάνικο, ελιές και κρασί.

Στις 2 το μεσημέρι θα ακολουθήσει η παρέλαση καρναβαλιστών επί της οδού Πολυτεχνείου και συναυλία, ενώ την Καθαρά Δευτέρα στην παραλία Καλυβών θα στηθεί γλέντι με πέταγμα χαρταετού, λαγάνα και νηστίσιμους μεζέδες και κρασί. Εναλλακτικά, στην πλατεία των Ριζών ετοιμάζονται και προσφέρονται δωρεάν από τον Σύλλογο Γυναικών Ριζών φασολάδα και νηστίσιμα εδέσματα.

Καθαρά Δευτέρα στη Δράμα

Ο Δήμος Δράμας συνεχίζει και φέτος τις λαογραφικές εκδηλώσεις στο λόφο του Κορυλόβου, στο πλαίσιο του εθίμου της Καθαράς Δευτέρας. Από τις 10:30 το πρωί, στον λόφο-σύμβολο της πόλης, θα αναβιώσει για τα παιδιά το «Γαϊτανάκι». Είναι κυκλικός χορός που έχουν φέρει μαζί τους οι πρόσφυγες του Πόντου και της Μ. Ασίας και συμβολίζει τον κύκλο της ζωής.

Επίσης, θα στηθούν υπαίθρια εργαστήρια, όπου οι λιλιπούτειοι θα φτιάξουν χαρταετούς και αποκριάτικα καπέλα, ενώ στις 2 το μεσημέρι θα ξεκινήσει το αποκριάτικο ξεφάντωμα στο καρναβάλι της Χωριστής.

Αποχαιρετά την αποκριά το Κιλκίς

Στο Κιλκίς εκδηλώσεις θα έχει μόνο το Σάββατο, 1 Μαρτίου. Με πλούσιο πρόγραμμα ο δήμος θα αποχαιρετίσει τη φετινή αποκριά και τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο Καρνάβαλος.

Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν «Κυνήγι Θησαυρού», χοροί zumba και latin, αλλά και διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου καρναβαλιού.

Πάρτι με… Χολιγουντιανή λάμψη και στα χιονοδρομικά κέντρα

Αποκριά σε κατάλευκο τοπίο θα κάνουν οι επισκέπτες των χιονοδρομικών κέντρων, καθώς σύμφωνα με τους μετεωρολόγους χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά. Οι υπεύθυνοι των χιονοδρομικών έχουν φροντίσει για διάφορα χάπενιγκς, συνδυάζοντας το καρναβάλι με τα χειμερινά σπορ.

Στο Ελατοχώρι του νομού Πιερίας έχει προγραμματιστεί τριήμερο πάρτι μασκέ σε ξενώνες, ξενοδοχεία και ταβέρνες του χωριού, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεφαντώσουν με χορό και μουσική, ενώ θα γευτούν φασολάδα, χαλβά και ταραμά.

Επίσης, το χιονοδρομικό θα αποκτήσει λάμψη Hollywood και θα μεταμορφωθεί σε Elatochoriwood! Θα στρωθεί κόκκινο χαλί και φωτογράφοι και κάμερες θα αποθανατίζουν τη λαμπερή στιγμή των επισκεπτών.

Για την Καθαρά Δευτέρα θα γιορταστούν τα Κούλουμα στον Άγιο Νικόλαο στο Παλιό Ελατοχώρι, με τσίπουρο και κρασί.

Στη Βασιλίτσα του νομού Γρεβενών, τα εντυπωσιακά κόλπα από ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές του σνόουμπορτ θα συνοδευτούν το Σάββατο από Djs. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το χιονισμένο σκηνικό της Βασιλίτσας θα κρατήσουν «ζεστούς» τους επισκέπτες από τις 10 το πρωί έως τα μεσάνυχτα.

Η αποκριά στον δήμο Θεσσαλονίκης

Καιρού… επιτρέποντος, την Καθαρά Δευτέρα, ο κόσμος που θα παραμείνει στο νομό Θεσσαλονίκης ή θα τον επισκεφτεί για να γιορτάσει τα Κούλουμα έχει αρκετές επιλογές, αφού οι περισσότερες δημοτικές κοινότητες έχουν οργανώσει εκδηλώσεις.

Στον Κέδρινο Λόφο, τα «Χάλκινα της Γουμένισσας» και τα χορευτικά συγκροτήματα του παραδοσιακού Λαογραφικού Συλλόγου «Οι φίλοι της παράδοσης» θα ντύσουν μουσικά το γιορτινό κλίμα. Από τις 9 το πρωί θα διανεμηθούν χαρταετοί και παραδοσιακά εδέσματα στους παρευρισκόμενους. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και η 3η δημοτική κοινότητα του Δ. Θεσσαλονίκης.

Γιορτινό θα είναι το κλίμα και στην Τούμπα, όπου από τις 10 το πρωί στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας του πολιτιστικού κέντρου (Γρ. Λαμπράκη και Κλεάνθους) διοργανώνεται εκδήλωση με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και νηστίσιμα εδέσματα. Θα συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα.

Στο Άλσος της Νέας Ελβετίας, η γιορτή θα αρχίσει στις 10 το πρωί και περιλαμβάνει παραδοσιακά εδέσματα, μουσική και χορό για μικρούς και μεγάλους.

Στην Τριανδρία, διοργανώνεται εκδήλωση με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής ορχήστρας του Δ. Θεσσαλονίκης. Τα «Κούλουμα 2014» θα αρχίσουν στις 11 το πρωί και θα περιλαμβάνουν διανομή παραδοσιακών εδεσμάτων και μουσική. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο Μέσα Γειτονιάς Κύπρου, ενώ σε περίπτωση βροχής θα γίνει στο παλιό 1ο Δημοτικό Σχολείο.

Σαρακοστιανά εδέσματα, παραδοσιακή μουσική, χορούς και άφθονο κρασί περιλαμβάνει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διοργανώνει η αντιδημαρχία Πολιτισμού και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Κορδελιού- Ευόσμου.

Λαγάνες, φασολάδες και άλλα σαρακοστιανά θα γευτούν όσοι επιλέξουν να γιορτάσουν τα Κούλουμα στον αύλειο χώρο του 1ου δημοτικού σχολείου Ελευθερίου Κορδελιού. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 11 το πρωί.

Λίγο αργότερα στον Εύοσμο, στις 11.45πμ στο Β΄ ΚΑΠΗ (πάρκο Αγαμέμνονος), τα μέλη του ΚΑΠΗ θα μαγειρέψουν και θα προσφέρουν στον κόσμο φασολάδα και άλλα παραδοσιακά εδέσματα.

Στις 12.15μμ, στο πάρκο Προσκόπων, τα μέλη του 9ου Συστήματος Προσκόπων θα μαγειρέψουν και θα προσφέρουν στον κόσμο παραδοσιακά εδέσματα.

Παρέλαση καρναβαλιστών στον Σταυρό

Στον δήμο Βόλβης, το απόγευμα της Κυριακής οι αποκριάτικες εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με την παρέλαση καρναβαλιστών στους κεντρικούς δρόμους του Σταυρού. Στο τέλος της παρέλασης θα γίνει η βράβευση του καλύτερου γκρουπ καρναβαλιστών. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δ. Βόλβης.

Η Καθαρά Δευτέρα θα γιορταστεί σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, όπου θα μοιραστούν φασολάδα, λαγάνες και άλλα παραδοσιακά εδέσματα πλαισιωμένα με παραδοσιακή μουσική και χορό.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στον δήμο Θέρμης

Στην Περιστερά, όπως κάθε χρόνο, αναβιώνει το έθιμο του παραδοσιακού γάμο από τον πολιτιστικό σύλλογο. Την Καθαρά Δευτέρα, το πέταγμα του χαρταετού στο Φράγμα της Θέρμης θα συνοδεύεται από μουσική και παραδοσιακά εδέσματα στο πλαίσιο εκδήλωσης, που θα αρχίσει στις 11 το πρωί.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας θα πραγματοποιηθούν στα Βασιλικά, στη Σουρωτή, στο Τριάδι και στον Τρίλοφο.

(φωτογραφία αρχείου)