Έξοδοι… κινδύνου υπάρχουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με στόχο οι φοιτητές και οι καθηγητές να αποφεύγουν να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με διακινητές και χρήστες ναρκωτικών που κυκλοφορούν εντός του campus του ιδρύματος.

Ειδικότερα, χθες, ο κοσμήτορας της σχολής, Γεώργιος Δέλλιος, ζήτησε -με βάση την απόφαση της γενικής συνέλευσης της σχολής- από τους διδάσκοντες που έχουν μαθήματα τις βραδινές ώρες να συστήνουν στους φοιτητές τους «για λόγους ασφαλείας» να αποχωρούν από τον χώρο του campus από τη νότια πλευρά (μεταξύ του κτιρίου Διοίκησης και της Κεντρικής Βιβλιοθήκης).

Η κίνηση του κ. Δέλλιου και της γενικής συνέλευσης της σχολής καταδεικνύει την οξύτητα του προβλήματος.

Καθημερινά πανεπιστημιακοί και φοιτητές γίνονται μάρτυρες περιστατικών χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών.

Καθηγητής του ΑΠΘ ανέφερε στην «Καθημερινή» ότι ο μικρός του γιος -τον είχε πάρει από το Παιδικό Κέντρο του ΑΠΘ και προχωρούσαν προς το αυτοκίνητο- σχεδόν έπεσε πάνω σε μία σύριγγα.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ιωάννης Μυλόπουλος, μιλώντας στην «Κ», ανέφερε ότι «το πανεπιστήμιο δεν είναι άσυλο παρά για τη διακίνηση των ιδεών. Άρα για τις υποθέσεις που αφορούν την ασφάλεια του χώρου αρμόδια είναι η Αστυνομία».

Βραχυπρόθεσμα, το μόνο νοητό είδος παρέμβασης είναι η αστυνομική. Αυτή όμως έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα, όπως είναι γνωστό άλλωστε και από άλλους χώρους της πόλης, για δύο λόγους: πρώτον, επειδή όσοι συλλαμβάνονται και κρατούνται, εφόσον δεν απεξαρτώνται από τα ναρκωτικά, απολυόμενοι επιστρέφουν στις ίδιες ομάδες και χώρους. Δεύτερον, επειδή οι μετατοπίσεις (π.χ. έπειτα από «επιχείρηση-σκούπα» σε κάποια πλατεία) είναι προσωρινές και ως ένα βαθμό κυκλικές», όπως αναφέρει ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Νικόλαος Παρασκευόπουλος, που προεδρεύει επιτροπής η οποία συστάθηκε για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η επιτροπή αποφάσισε τη λειτουργία προγραμμάτων «δρόμου», τα οποία προσφέρουν επιτόπου στήριξη σε εξαρτημένους από ναρκωτικά και επιχειρούν να τους κινητοποιήσουν προς την απεξάρτηση. Τα προγράμματα υλοποιούνται εδώ και δύο μήνες από μέλη του ΚΕΘΕΑ, που προσφέρουν υπηρεσίες στους χρήστες, στα σημεία όπου οι τελευταίοι συχνάζουν.

Επίσης, προβλέπεται η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για άμεση παρέμβαση, καθώς και η προσέλευση μόνο κατά τις ώρες λειτουργίας του προγράμματος οχήματος με υποστηρικτικό εξοπλισμό. Τέλος, προγραμματίζεται να μεταφερθούν δραστηριότητες των γυμναστηρίων στους ανοιχτούς χώρους του campus κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στη δράση αυτή θα συμβάλει η ομάδα μελών επανένταξης του ΚΕΘΕΑ που αθλούνται στο τζούντο.