Η Ζανέτ Καπούγια γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ουρουγουάη. Στα τέσσερά της κέρδισε το πρώτο βραβείο στο ραδιοφωνικό παιδικό διαγωνισμό νέων ταλέντων «RadioCarbe» του Μοντεβίδεο.

Ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία σε ηλικία 8 ετών και εκπαιδεύτηκε παράλληλα στη ζωντανή παρουσίαση, το χορό, την υποκριτική, το τραγούδι.

Για πέντε χρόνια εργάστηκε στην τηλεόραση και στα 13 της μετακόμισε οικογενειακώς στο Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή για να συνεχίσει τις σπουδές της στη δραματική σχολή, στην επαγγελματική τοποθέτηση φωνής και ερμηνεία για ζωντανές εμφανίσεις, στην κιθάρα, στο χορό, στην κινησιολογία, και στην ενδυματολογία.

Επίσης σπούδασε ζωγραφική και ιστορία εικαστικών τεχνών στη Αργεντινή καθώς ειδικεύτηκε στη δημιουργία γλυπτών από διάφορα υλικά (και κοσμημάτων). Ως έφηβη ασχολήθηκε επαγγελματικά με το ρεπερτόριο του ταγκό, τραγουδώντας επαγγελματικά σε θέατρα και ταγκερία στο Μπουένος Άιρες. Παράλληλα έκανε εμφανίσεις και συναυλίες σε θέατρα με την κιθάρα σε έθνικ βραδιές με παραδοσιακή μουσική των Άνδεων και της Λατινικής Αμερικής.

Πήρε μέρος στο φεστιβάλ της Vinas Del mar στη Χιλή σαν στιχουργός και συνθέτης με το τραγούδι paredes (οι τοίχοι) εκπροσωπώντας την Ουρουγουάη με τις καλύτερες κριτικές και πάλι.

Εκεί δέχτηκε πρόταση από μια ομάδα Ελλήνων μουσικών για μια σειρά συναυλιών που κράτησε τέσσερα χρόνια στην Αμερική στο Λος Άντζελες, ερμηνεύοντας τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Αυτή ήταν και η αφορμή να επισκεφτεί την Ελλάδα και να την γνωρίσει όλη η Ελλάδα σαν μια από τις πιο αξιόλογες και σπουδαίες φωνές.

Το 2009 ανακηρύχθηκε από την UNESCO πρέσβειρα του ταγκό και συμμετείχε στο Tango Gala 2009, που έλαβε χώρα στο Παρίσι, καθώς και στο World Music Festival, το 2011, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Dubai.

Όπως λέει στο newsbeast.gr, η μεγάλη της αγάπη στο τραγούδι είναι το ταγκό. Της αρέσει μάλιστα να ερμηνεύει τραγούδια της πατρίδας της. «Μου αρέσουν τα τραγούδια της Ουρουγουάης, τα λατρεύω. Όμως, είμαι στην Ελλάδα από το 1978 και γι’ αυτό μετά από τόσα χρόνια μιλάνε και τα ελληνικά τραγούδια μέσα μου».

Όταν τη ρωτάς γιατί αποφάσισε να μείνει μόνιμα στην Αθήνα υποστηρίζει ότι δεν ήταν δική της απόφαση αλλά «απόφαση των Ελλήνων να με κρατήσουν στην Αθήνα». Κι αυτό διότι οι Έλληνες και οι Λατίνοι έχουν πάνω-κάτω την ίδια ιδιοσυγκρασία και αυτό έκανε ευκολότερη την απόφασή της να παραμείνει στη χώρα μας.

Η Ζανέτ Καπούγια που διαμένει στην Αθήνα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πιστεύει ότι η πρωτεύουσα έχει αλλάξει. Δεν έχει καμία σχέση με την Αθήνα την εποχή που τραγουδούσε στις μπουάτ της Πλάκας. «Ακόμη και οι άνθρωποι έχουν αλλάξει», λέει. «Τότε έβλεπες περισσότερα χαμόγελα σε σχέση με σήμερα», συνεχίζει.

Η Ζανέτ Καπούγια είναι πολύ συνεσταλμένη και σκέφτεται κάθε της κίνηση. Πρόσφατα, η κόρη της διαγωνίστηκε στο μουσικό διαγωνισμό «The Voice» του ΑΝΤ1 αλλά δεν πέρασε στην επόμενη φάση. Η μητέρα της όμως την στηρίζει και στηρίζει τις προσπάθειές της. Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι νέοι πρέπει να δοκιμάζουν την τύχη τους στο τραγούδι αν έχουν ταλέντο αλλά πάντοτε να έχουν μία εναλλακτική.
Η γνωστή τραγουδίστρια αυτή την περίοδο ετοιμάζει τις εμφανίσεις της σε τραγούδια ταγκό και προετοιμάζεται και για την έκθεση ζωγραφικής. «Μου αρέσει πάρα πολύ η ζωγραφική. Την λατρεύω. Η τέχνη είναι μέσα μου. Το ίδιο και η οικογένειά μου», συμπληρώνει καταλήγοντας στο ότι η οικογένειά της την έχει στηρίξει πάρα πολύ και γι’ αυτό σήμερα είναι δεμένοι.

Δείτε εδώ όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».