Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις του δήμου Ωρωπού σχετικά με την επιβολή νέων αυξήσεων στα διόδια, κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή του για  εμπαιγμό και κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου

«Δυστυχώς, το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων μας κάλεσε αιφνιδίως σε συνάντηση την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου για να μας ανακοινώσει ειλημμένες αποφάσεις. Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Οικονομάκος και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ευάγγελος Ηλιάσκος κατά την επίσκεψή τους στο Υπουργείο ενημερώθηκαν αρμοδίως για τις νέες αυξήσεις που ισχύσουν από σήμερα σε όλους τους σταθμούς Διοδίων στον Δήμο Ωρωπού.
Δυστυχώς, παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου -πριν λίγο καιρό- για αναστολή των αυξήσεων, και τις υποσχέσεις του ίδιου του Υπουργού κ. Χρυσοχοϊδη ότι δε θα προχωρήσουν σε καμιά αύξηση όπως δήλωνε χαρακτηριστικά, σήμερα επιβάλλονται με τρόπο απαράδεκτο και ανήθικο αυξήσεις κατά 60% στα διόδια Αφιδνών αλλά και στους πλευρικούς σταθμούς.

Το Υπουργείο και ο ίδιος ο Υπουργός είναι ανακόλουθοι με τα όσα είχαν δεσμευτεί. Στις 11 Δεκεμβρίου 2013 σε σχετική μας ανακοίνωση, σημειώναμε τα εξής:

Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από το Βήμα της Βουλής, όπου συζητείτο το νομοσχέδιο «Κύρωση των Συμφωνιών Τροποποίησης των Συμβάσεων Παραχώρησης των μεγάλων οδικών έργων και ρύθμιση συναφών θεμάτων» αναφορικά με το θέμα των αυξήσεων των τιμών των διοδίων μεταξύ άλλων σημείωνε:

«δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αύξηση διοδίων» και ξεκαθάριζε ότι η μόνη προσθήκη είναι η διάταξη για την αναλογικότητα, με την οποία υποχρεώνονται οι παραχωρησιούχοι να εγκατασταθεί, μέσα σε ρητή ημερομηνία, ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα είσπραξης και διαχείρισης διοδίων, που περιλαμβάνει τη δυνατότητα λογιστικής καταγραφής για κάθε μία κατηγορία διοδίων και οχημάτων.

Χθες στη συνάντησή μας με τον Υπουργό πήγαν να μας «χρυσώσουν το χάπι» με εκπτωτικές λύσεις και τεχνοοικονομικά τερτίπια που «μαρκετίστικα» μεθοδεύει η ΝΕΑ ΟΔΟΣ μετατρέποντας την σκληρή πραγματικότητα των 3,35 ευρώ στα διόδια Αφιδνών σε μια άλλη πιο «ήπια» των περίπου 2 ευρώ, εφόσον όμως κάνουμε καθημερινές διελεύσεις και ξεπερνάμε περίπου τις 50 το μήνα.

Λες και το πρόβλημά μας είναι αν κάνουμε 10 ή 20 ή 100 διελεύσεις και μας χαρίζουν και έκπτωση για να πάμε στο σπίτι, στη δουλειά και στο σχολείο τα παιδιά μας.

Κανείς δε σκέφτηκε από τους ιθύνοντες του Υπουργείου και της Νέας Οδού ότι ένας Δήμος με 8 σταθμούς διοδίων όσες εκπτώσεις και αν κάνουν, όσα μέτρα και σταθμά κι αν χρησιμοποιήσουν «διαφημιστικά» δεν πρόκειται να λύσουν το ουσιαστικό πρόβλημα. Μονομερείς αυξήσεις στην σημερινή κρίση, που αγγίζει σε βάθος κάθε νοικοκυριό, είναι ακόμη μια άδικη επιβάρυνση στην σκληρή καθημερινότητα των πολιτών.

Οι άδικες και αντικοινωνικές αυξήσεις:

-Υποβαθμίζουν τον τόπο μας

-Διαλύουν την τοπική μας οικονομία

-Διώχνουν τους επισκέπτες και επενδυτές

-Φυλακίζουν χιλιάδες συνδημότες μας στα σπίτια τους

-Στερούν την ανάπτυξη και την προοπτική που μπορεί να έχει ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους της Πατρίδας μας.

Δε θα ανεχθούμε άλλο εμπαιγμό και άλλη κοροϊδία. Λύσεις για εμάς χωρίς εμάς δεν υπάρχουν, δεν υφίστανται.
Είμαστε ήδη σε ετοιμότητα και κινητικότητα με μοναδικό μας στόχο την αποκατάσταση της νομιμότητας και της δικαιοσύνης στο Δήμο Ωρωπού. Τις περαιτέρω ενέργειές μας θα τις γνωστοποιήσουμε σε νέα μας ανακοίνωση αφού πρώτα προηγηθούν συλλογικές διεργασίες.

Αυτές τις κρίσιμες ώρες η ενότητα και η κοινή συμπόρευση πρέπει να είναι αυτοσκοπός για κάθε μέλος της τοπικοαυτοδιοικητικής οικογένειας, για κάθε συνδημότη μας που αντιστέκεται στην άδικη πολιτική των διοδίων» .