Την ένταξη της Κεφαλονιάς στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Από τις υπηρεσίες του υπουργείου, έχει ήδη αποσταλεί η σχετική ενημέρωση προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Την ίδια στιγμή, στην Κεφαλονιά μεταβαίνει κλιμάκιο του υπουργείου για να βοηθήσει στην καταγραφή των ζημιών και τη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την υποβολή της σχετικής αίτησης στην ΕΕ.

Σήμερα, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά,

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης , σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, τον αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Κουρή και το δήμαρχο Κεφαλονιάς Αλέξανδρο Παρίση για τις δυνατότητες συνδρομής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης προς την Ελλάδα σχετικά με την αποκατάσταση ζημιών.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό, μια περιοχή μπορεί να ενισχυθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: Τεκμηριωμένη επίπτωση στο ΑΕΠ της Περιφέρειας, επηρεασμός του 50% του τοπικού πληθυσμού για χρονικό διάστημα όχι λιγότερο από ένα χρόνο από τις φυσικές καταστροφές (πχ μακροχρόνια διαμονή σε προσωρινά καταλύματα, διακοπή λειτουργίας δικτύων υποδομών) και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης παρεμβαίνει για την κάλυψη μέρους της αποκατάστασης δημοσίων υποδομών, δαπανών υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών και των δαπανών προσωρινών μέτρων ανακούφισης του τοπικού πληθυσμού στις οποίες έχει ήδη προβεί το κράτος.

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για την Κεφαλονιά