Σύμβαση για την ανάπτυξη συστήματος πληροφοριών SCHENGEN 2ης Γενιάς (SIS II), καθώς και τη προμήθεια μηχανογραφικού εξοπλισμού, συνολικού κόστους 914.010,54 ευρώ, υπογράφηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Η προμήθεια αυτή χρηματοδοτήθηκε κατά 75% από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και εντάσσεται στον σχεδιασμό για τη αναβάθμιση του Συστήματος Πληροφοριών Schengen και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, με το έργο αυτό:

– Επιτυγχάνεται η αναβάθμιση της κεντρικής μηχανογραφικής υποδομής του Φορέα, των συστημάτων ασφάλειας καθώς και του εσωτερικού δικτύου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής.

– Διευκολύνεται το έργο των λιμενικών Αρχών, όσον αφορά στην ασφαλή επικοινωνία τους με τις κεντρικές υπηρεσίες και την πρόσβαση σε εσωτερικές εφαρμογές που διαθέτει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και βελτιώνεται η ποιότητα παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, ενώ παράλληλα, με τη χρήση δικτυακών υπηρεσιών, θα μειωθούν οι τηλεπικοινωνιακές δαπάνες.

– Εξασφαλίζεται η ασφαλής πρόσβαση στο διαδίκτυο, στο υπηρεσιακό mail του φορέα καθώς και στις εφαρμογές του ΑΛΣ- ΕΛΑΚΤ για 117 λιμενικές Αρχές. Πλέον, το σύνολο των κεντρικών υπηρεσιών του φορέα, των περιφερειακών υπηρεσιών καθώς και των λιμενικών Αρχών, ήτοι συνολικά περί τα 250 σημεία, θα έχουν ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις εσωτερικές εφαρμογές του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.