Κατάργηση του κατώτατου μισθού των 511 ευρώ μεικτών για ένα χρόνο στους νέους 15 έως 25 ετών προτείνει μεταξύ άλλων το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, «δεξαμενή σκέψης» για τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών.

Όπως γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο ερευνητής του ΚΕΠΕ διδάκτωρ Ιωάννης Χολέζας υποστηρίζει πως με την κατάργηση του κατώτατου μισθού για ένα χρόνο από την πρόσληψη, θα υπάρξουν ισχυρά κίνητρα για την επιχείρηση να προσλάβει τον νέο αφού πρώτα κρίνει την καταλληλότητά του (βασικές γνώσεις, δεξιότητες).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, προτείνονται επίσης:

– Κίνητρα αποδοτικότητας: Ενίσχυση της δράσης του ΣΕΠΕ με τη θέσπιση κινήτρων αποδοτικότητας προς αποφυγή παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας.

– Εξαγωγή ανέργων: Δεδομένη της αδυναμίας των ελληνικών επιχειρήσεων να απορροφήσουν τους ανέργους, τα προγράμματα επιδότησης θα μισθολογικού κόστους απασχόλησης ίσως θα ήταν σκόπιμο να απευθυνθούν σε επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό, εντός και εκτός ΕΕ.

– Επιδόματα: Αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας με επίδομα απασχόλησης στα πρότυπα της επιταγής εργασίας, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην περίπτωση των νέων και των εργαζομένων κοντά στη συνταξιοδότηση.

– ΟΑΕΔ: Ριζική αναδιάρθρωση του ΟΑΔ καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στο έργο του.

– Παροχές: Διευκόλυνση της γεωγραφικής κινητικότητας των ανέργων με παροχή κινήτρων.

-Δημόσιες εκτάσεις σε νέους: Παραχώρηση έναντι χαμηλού μισθώματος και με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια γεωγραφικών εκτάσεων του Δημοσίου.

-Μικρομεσαίοι: Στήριξή τους για να συγκρατηθεί η απασχόληση αποφεύγοντας νέες απολύσεις, με την παροχή προγραμμάτων συμβουλευτικής σε τοπικό ή και κλαδικό επίπεδο.

– Νέοι αγρότες: Παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων γης έναντι συμβολικού τιμήματος σε αυτούς που επιθυμούν να απασχοληθούν στον αγροτικό τομέα με ταυτόχρονη επανεξέταση των κριτηρίων κατηγοριοποίησης στο επάγγελμα του αγρότη.

– «Λουκέτα στην αγορά»: Διεύρυνση των επιμέρους λόγων που οδήγησαν στο κλείσιμο επιχειρήσεων, όπως ενδέχεται να είναι η ανεπαρκής επιχειρηματική ικανότητα.