Θεμελιώδεις αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων φέρνει το νέο έτος. Θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του ταμείου ενώ ο νέος κανονισμός του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης έχει καταρτιστεί και απομένει μόνο η έγκριση από το υπουργείο Εργασίας.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος», στο μεγαλύτερο επικουρικό Ταμείο της χώρας (ΕΤΕΑ) προωθείται νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων -με το ποσοστό αναπλήρωσης να μην ξεπερνά το 20% για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Οι συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου, ενώ ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως oι μειώσεις θα είναι 25% την επόμενη πενταετία.

Από το 2015 θα λαμβάνονται υπόψη ακόμα και τα οικονομικά στοιχεία του Ταμείου για τον προσδιορισμό του τελικού ποσού της σύνταξης.

Ο νέος κανονισμός του ΕΤΕΑ έχει ήδη καταρτιστεί (με βάση και την αναλογιστική μελέτη) και εκκρεμεί η έγκριση από το υπουργείο Εργασίας για να τεθεί σε εφαρμογή. Ουσιαστικά θα υπάρξει ενιαίο μοντέλο εισφορών και παροχών για πάνω από δύο εκατομμύρια ασφαλισμένους (Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα).