Με εκδηλώσεις στη Λατινική Αμερική, αλλά και στη γενέτειρα του συγγραφέα, στο Ηράκλειο Κρήτης, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) «υποδέχεται» το 2014.

Ειδικότερα, στις 7 Ιανουαρίου, θα παρουσιαστεί στο Σαντιάγο της Χιλής, η μετάφραση στα ισπανικά της «Οδύσσειας» του Καζαντζάκη από τον καθηγητή πανεπιστημίου και ιδρυτή του Χιλιανού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Μιγκέλ Καστίγιο Ντιντιέρ (Miguel Castillo Didier).

Η καθηγήτρια πανεπιστημίου Θεοδώρα Τσίχλη, πρόεδρος του τμήματος της ΔΕΦΝΚ, στην Κόστα Ρίκα-με καταγωγή από τα Χανιά- θα διοργανώνει κάθε 15 μέρες, αρχής γενομένης από τις 15 Ιανουαρίου λογοτεχνικό καφενείο για το έργο του Καζαντζάκη.

Η Έλενα Αβραμίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Πεκίνου θα δώσει διάλεξη στις 20 Ιανουαρίου, στη Λίμα του Περού με θέμα «Πώς είδε την Κίνα ο Καζαντζάκης».

Σε ό,τι αφορά το Ηράκλειο, η τοπική επιτροπή της ΔΕΦΝΚ, διοργανώνει, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, από 12 έως 28 Ιανουαρίου έκθεση εικαστικών έργων Κρητών καλλιτεχνών εμπνευσμένων από το έργο του Καζαντζάκη. Στις 25 Ιανουαρίου, οι μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου θα παρουσιάσουν εργασίες, με τίτλο «Η Κρήτη μέσα από τα μάτια του Νίκου Καζαντζάκη».