Για την επιστροφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στην Ελλάδα γράφει ο Guardian, επισημαίνοντας ότι μπορεί «οι Έλληνες που έχουν τα… μέσα να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, όμως μετά από 46 χρόνια στην εξορία ο Κωνσταντίνος επιστρέφει στην χτυπημένη από την κρίση Ελλάδα».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο εκθρονισμένος μονάρχης ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αθήνα μετά την ανατροπή του από την εξουσία από αξιωματικούς του Στρατού το 1967, εκπλήσσει την Ελλάδα και τους συγγενείς του, επιστρέφοντας στην πρωτεύουσα όπου γεννήθηκε και πήγε σχολείο. «Αυτός και η Άννα-Μαρία αποφάσισαν να μετακινηθούν εδώ μόνιμα. Ο γιος του πρίγκιπας Νικόλαος και η γυναίκα του πριγκίπισσα Τατιάνα, αποφάσισαν να κάνουν το ίδιο λίγους μήνες πριν», αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα μέλος του μικρού φιλοβασιλικού κύκλου της Ελλάδας.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό άρθρο, ο Κωνσταντίνος μετά από 46 χρόνια στην εξορία «εξέπληξε» τους Έλληνες και τους περισσότερους από τους συγγενείς του στις βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, με την απόφασή του να εγκατασταθεί στην Αθήνα όπου γεννήθηκε και πήγε σχολείο.

«Ο ίδιος και η Άννα Μαρία αποφάσισαν να επιστρέψουν μόνιμα. Ο γιος του Πρίγκιπας Νικόλαος και η σύζυγός του Πριγκίπισσα Τατιάνα πήραν την ίδια απόφαση πριν από μερικούς μήνες» δηλώνει στον Guardian μέλος του μικρού φιλοβασιλικού κύκλου της Ελλάδας.

Τις σκέψεις της μεγάλης επιστροφής πυροδότησε η ραγδαία αύξηση στις τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο και η μεγάλη μείωση των τιμών στην Αθήνα, σύμφωνα με την εφημερίδα. Υπενθυμίζει δε, τη δήλωση του Κωνσταντίνου πριν από δέκα χρόνια σε ελληνική εφημερίδα: «Κανείς δεν μπορεί να με κρατήσει μακριά. Για τόσα πολλά χρόνια ανέβηκαν το δικό μου Γολγοθά, και τώρα είμαι έτοιμος να επιστρέψω».

Το 1994 υπέστη το ταπεινωτικό χτύπημα να δει τα παλάτια του και τα άλλα βασιλικά κτήματα να απαλλοτριώνονται σε ένα έθνος όπου ο ρεπουμπλικανισμός έχει βαθιές ρίζες. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο οποίο ο μονάρχης αναγκάστηκε να προσφύγει, έκανε λίγα, όταν περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, απεφάνθη ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να αποζημιώσει τον Κωνσταντίνο με ένα μικρό τμήμα από τις 320 εκατ. λίρες που αρχικά ζήτησε ως αποζημίωση.

Όπως επισημαίνει ο Guardian, στις αρχές του 2013 ο Κωνσταντίνος «στάθηκε τυχερός» και πούλησε την έπαυλή του στο Λονδίνο, στην οποία κατοικεί τα τελευταία 30 χρόνια, έναντι 9,5 εκατομμυρίων λιρών, τη στιγμή που στην Αθήνα οι τιμές των κατοικιών έχουν «βουλιάξει» σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί να αγοράσει ένα οροφοδιαμέρισμα για 6.000 ευρώ στο κέντρο της πόλης.

«Με αυτό το σκεπτικό εκτιμήθηκε ότι ήταν η καλύτερη τιμή για τον ίδιο όχι μόνο να επενδύσει αλλά να επιστρέψει» δηλώνει δεύτερη πηγή στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο Κωνσταντίνος για το λόγο αυτό έχει στείλει ανθρώπους του στην Αθήνα για να κάνουν τη σχετική έρευνα αγοράς.