Μαθήματα στην Ε’ Δημοτικού παρακολουθεί στην Αθήνα η Έλενα Γκεβάρα, εγγονή του θρυλικού επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Πριν λίγες μέρες, η Έλενα απέκτησε και μία αδελφούλα, που γεννήθηκε στην Ελλάδα. Είναι τα παιδιά του Ερνέστο Γκεβάρα, μικρότερου γιου του «Τσε», και της συζύγου του Μαρίας Έλενας.

Η εγγονή του θρυλικού Τσε μιλάει άπταιστα ελληνικά, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής».

Η… απόβαση της οικογένειας Γκεβάρα στην Ελλάδα έγινε το καλοκαίρι, όταν όλοι είχαν έρθει για να επισκεφθούν τη γιαγιά και το μεγαλύτερο κατά δύο χρόνια αδελφό της Μαρίας Έλενας.

Οι επιπλοκές που παρουσιάστηκαν στη δεύτερη εγκυμοσύνη της τελευταίας την ανάγκασαν να παρατείνει την παραμονή της εδώ και να κρατήσει και κοντά της τη μικρή Έλενα.

Στο μεταξύ, ο σύζυγός της, Ερνέστο Γκεβάρα, πηγαινοέρχεται όλο αυτό το διάστημα στην Κούβα, καθώς έχει αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις, οι οποίες, μάλιστα, δεν του επέτρεψαν να είναι παρών ούτε στη γέννηση της δεύτερης κόρης του.

Η 10χρονη Έλενα φοιτά στο ίδιο εκπαιδευτήριο, όπου πήγαινε όταν ήταν μικρή και η μητέρα της, που είναι Ελληνίδα. Ο Ερνέστο και η Μαρία-Έλενα είναι άνθρωποι χαμηλών τόνων, ευγενικοί, λιγομίλητοι και επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα, στην οποία έχουν αρκετούς φίλους και συγγενείς, αναφέρει η εφημερίδα.

Η Μαρία-Έλενα ασχολείται καλλιτεχνικά με τη σκηνοθεσία και έχει επαφές με γνωστούς Έλληνες σκηνοθέτες, με τους οποίους συνεργάζεται κυρίως σε ελληνοκουβανικά θέματα.

Ο σύζυγός της, Ερνέστο Γκεβάρα, είναι ο τέταρτος και μικρότερος γιος του Τσε, από τη δεύτερη γυναίκα του, Αλέιδα Μαρτς, με την οποία έκανε τέσσερα παιδιά. Ο μεγαλύτερος είναι ο Καμίλο, δικηγόρος στο επάγγελμα, όπως και ο Ερνέστο, η δεύτερη είναι η γιατρός Αλέιδα, που επίσης επισκέπτεται τη χώρα μας και η τρίτη η κτηνίατρος Σέλια.

Όλα τα αδέλφια ζουν και εργάζονται στην Κούβα και στηρίζουν το Κέντρο Μελετών  πΤσε Γκεβάρα» στην Αβάνα. Πρόκειται για ένα κέντρο που σκοπό του έχει να εκδώσει όλο το έργο του Τσε.