Πρόσκληση να επισκεφθούν την Κρήτη για να γνωρίσουν τα αγνά, παραδοσιακά προϊόντα που έβαλαν την σφραγίδα τους στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και να βιώσουν το δέσιμο των ανθρώπων με τη γη, απηύθυνε η Ντόρα Μπακογιάννη στους εκατοντάδες παραβρισκόμενους σε συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, με θέμα: «Κρητική Διατροφή: η διαχρονική προσφορά της Κρήτης, μετά την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα, στην Καλύτερη Διατροφή και Υγιεινή Ζωή».

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε συνοπτικά στα ωφελήματα της Κρητικής Διατροφής, η οποία αποτελεί το κατεξοχήν υγιεινό μοντέλο, όπως επισήμανε. Μίλησε για τα προϊόντα που συνθέτουν την ποιότητα και την αξία του τρόπου ζωής, όπως το ελαιόλαδο, το ψωμί και το μέλι και είναι συνυφασμένα με την πολιτισμική κληρονομιά του νησιού.

Η κα Μπακογιάννη υπογράμμισε το μυστικό της μακροζωίας των Κρητών, επικαλούμενη συγκεκριμένες έρευνες, σημειώνοντας ότι η κρητική παραδοσιακή διατροφή περιέχει τα απαραίτητα συστατικά για την πρόληψη ασθενειών και ότι αποτελεί «ασπίδα για την καρδιά». Η Κρητικιά πολιτικός αναφέρθηκε επίσης σε οικογενειακές διατροφικές συνήθειες, στηριγμένες σε γεύσεις, αρώματα, υλικά και τεχνοτροπίες που αντικατοπτρίζουν την ομορφιά και τον πολιτισμό του νησιού της.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, τόνισε ότι η κρητική διατροφή αποτελεί μοντέλο διατροφής που χαρίζει μακροζωία και καλή υγεία, αντιστεκόμενη σε ασθένειες, όπως παθήσεις της καρδιάς και στον καρκίνο. Ο κ. Σπινέλλης υπογράμμισε ότι, όπως είναι καταγραμμένο από την ΟΥΝΕΣΚΟ και είναι διεθνώς γνωστό, η κρητική δίαιτα είναι το καλύτερο παράδειγμα της μεσογειακής διατροφής.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη έκανε επίσης αναφορά στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Διατροφής του διεθνούς οργανισμού και ότι τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρήθηκε μια διατροφική μετάβαση από την τοπική διατροφή στην αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλά ποσοστά λίπους, ζάχαρης και αλατιού. Ο κ. Σπινέλλης τόνισε ότι η σωστή διατροφή αποτελεί το ζητούμενο, ενώ για την αντιμετώπιση διατροφικών προβλημάτων του πλανήτη είναι και η εφαρμογή παραδοσιακών διατροφών, όπως η Μεσογειακή και ειδικότερα η Κρητική, που είναι ισορροπημένη, πλούσια σε λαχανικά, ελαιόλαδο και ψάρια.

Στη συνέχεια, μίλησε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, παρουσιάζοντας τους λόγους που η Κρητική Διατροφή αποτελεί τη βάση και το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής, συνδυασμένη με τον Κρητικό πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων του νησιού. Βασική παράμετρος, όπως είπε, είναι τα βιολογικά υγιεινά προϊόντα μας. Ο περιφερειάρχης Κρήτης επισήμανε ότι «στην Κρήτη είμαστε ευλογημένοι», προσθέτοντας ότι η οικονομική κρίση «μας αναγκάζει να ξαναβρούμε τον εαυτό μας» και «να επιστρέψουμε στις παραδόσεις μας και στην αυθεντική κρητική διατροφή, την οποία δεν μπορεί να υποκαθιστά κανένα χάπι».

Ο κ. Αρναουτάκης ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προώθηση των κρητικών αγροτικών προϊόντων, το 2014 θα ανακηρυχθεί από την Περιφέρεια Κρήτης «Έτος Κρητικής Διατροφής» με εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλο τον κόσμο.