Η «ακατάσχετη επιθυμία του Επαμεινώνδα Κορκονέα να προκαλέσει με κάθε τρόπο άοπλα νεαρά άτομα και να κάνει επίδειξη ισχύος, εμφορούμενος από την ασφάλεια που του παρείχε η κατοχή οπλισμού του» ήταν μία από τις αιτίες που όπλισαν το χέρι του ειδικού φρουρού και είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πριν από ακριβώς πέντε χρόνια στα Εξάρχεια.

Η διαπίστωση πως ο Κορκονέας είχε την πρόθεση να προκαλέσει αποτέλεσε μία από τις βασικές σκέψεις των δικαστών του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Άμφισσας, ενώπιον του οποίου στις αρχές του 2010 ξεκίνησε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η δίκη των πρώην ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη.

Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα «Τα Νέα» για λόγους ασφαλείας η εκδίκαση της υπόθεσης αποφασίστηκε να γίνει εκτός Αθηνών και η Άμφισσα είχε μετατραπεί σε φρούριο.

Ύστερα από πολλές συνεδριάσεις το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο βασικός κατηγορούμενος και φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου Επαμεινώνδας Κορκονέας είναι ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Ετυμηγορία που κατέστησε μονόδρομο την τιμωρία για το έγκλημά του, που δεν ήταν άλλη από ισόβια κάθειρξη. 

Ο δράστης εκτίει την ποινή του στις φυλακές Δομοκού περιμένοντας να προσδιοριστεί το Εφετείο όπου θα κριθεί η πράξη του σε δεύτερο βαθμό διεκδικώντας όπως συμβαίνει με όλους τους κατηγορούμενους διαφορετική ποινική μεταχείριση. Στο σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης η συμπεριφορά του πρωταγωνιστή στην υπόθεση της δολοφονίας Γρηγορόπουλου χαρακτηρίζεται «εριστική, ανάρμοστη και προκλητική». «Χρησιμοποίησε το όπλο του και πυροβόλησε προς εκτόνωση του θυμού του και στείρα ικανοποίηση της κακώς εννοούμενης υπερηφάνειάς του, αν όχι κατά την αυθαίρετη εκτίμηση του ίδιου ανδρικού φιλότιμου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πολυσέλιδο σκεπτικό της απόφασης.

Σε αντίθεση με τον Κορκονέα, σύμφωνα με «Τα Νέα», ελεύθερος με περιοριστικούς όρους έχει αφεθεί ο συγκατηγορούμενός του Βασίλης Σαραλιώτης που είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών για συνέργεια στη δολοφονία. Ωστόσο αποφυλακίστηκε με όρους σχεδόν έναν χρόνο μετά την καταδίκη του. Το Πενταμελές Εφετείο Λαμίας είχε κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής της ποινής του και τον είχε αφήσει ελεύθερο υπό τον όρο ότι δεν θα απομακρυνθεί από το νομό Δράμας που είναι ο τόπος καταγωγής του.