Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να αποδοθούν οι αποδοχές τριών μηνών από το ΝΑΤ στους 56 Ναυτικούς, του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Πηνελόπη Α», οι οποίοι έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας από τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη, λόγω μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της πλοιοκτήτριας εταιρείας προς το πλήρωμα, για την καταβολή μισθών και τροφοδοσία.

Για το θέμα, συνεδρίασε σήμερα η Ειδική Επιτροπή (σσ: συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ένας εκπρόσωπος από το υπουργείο Ναυτιλίας και ένας από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία) που ενέκρινε τη λίστα με τους ναυτικούς που δικαιούνται τις αποδοχές τριών μηνών και την απέστειλε προς υπογραφή στον υπουργό Ναυτιλίας, προκειμένου να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων από το ΝΑΤ και συγκεκριμένα από το Κεφάλαιο Ασθένειας και Ανεργίας.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, με τη βεβαίωση από το ΝΑΤ επιταγής για κάθε ναυτικό, που έχει εγκαταλειφθεί, αυτοδικαίως λύνεται και η σύμβαση ναυτικής εργασίας και κλείνει το ναυτολόγιο του πλοίου.

Όπως ανέφεραν στελέχη της ΠΝΟ, αν η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις της σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε το ΝΑΤ αναμένεται να κινηθεί δικαστικά.

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) με ανακοίνωσή της έκανε λόγο για αδράνεια του υπουργείου Ναυτιλίας αναφορικά με την επίλυση του προβλήματος για το πλήρωμα, ενώ ανέφερε ότι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, έσπασαν χθες δύο κάβοι του πλοίου, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των ναυτικών που μένουν σε αυτό και οι οποίοι διεκδικούν μισθούς 6 έως 10 μηνών.

Επίσης τονίζει, ότι ο Οργανισμός Λιμένα Ραφήνας με εξώδικό του προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει θέσει θέμα απομάκρυνσης του πλοίου σε αγκυροβόλιο.