«Δεν υπάρχει χώρος για άλλους κρατουμένους». Κραυγή απόγνωσης εκφράζουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών όλης της χώρας τόσο για τις συνθήκες διαβίωσης όσο και για της υγείας των έγκλειστων και των δικών τους που καλούνται να εκτελούν Υπηρεσίες κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Είναι χαρακτηριστικό του υπερπληθυσμού, όπως λένε μιλώντας στο newsbeast.gr, ότι ενώ έπρεπε να κρατούνται συνολικά 9.000 άτομα στα σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας, (το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει 9.500 άτομα), σήμερα είναι έγκλειστοι περισσότεροι από 14.000. «Μιλάμε για τουλάχιστον 5.000 περισσότερους κρατουμένους από το προβλεπόμενο», αναφέρει ο πρόεδρος των σωφρονιστικών, Σπύρος Καρακίτσος, τονίζοντας: «Τους έχουμε επιστήσει την προσοχή αλλά δεν φαίνεται να μας υπολογίζουν».

Άθλιες συνθήκες διαβίωσης
Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στις φυλακές, ότι οι κρατούμενοι στοιβάζονται, στην κυριολεξία, στα κελιά τους. «Συνήθως μένουν σε κάθε κελί 4 ενώ θα έπρεπε να μένουν 2 ή 3. Και στους θαλάμους όμως υπάρχει υπερπληθώρα. Κι αυτό γιατί θα έπρεπε να βρίσκονται 6 ή 8 άτομα ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10, 15 μπορεί και 20 σε κάποιες περιπτώσεις», αναφέρει ο κ. Καρακίτσος.

Ο Κορυδαλλός έχει χωρητικότητα 900 θέσεων ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται περισσότεροι από 2.000 κρατούμενοι. «Διπλάσιος είναι και ο αριθμός στις φυλακές Δομοκού, Γρεβενών, Τρικάλων αλλά και στις περισσότερες», σημειώνουν εργαζόμενοι σε αυτές.

«Γεμάτες είναι όλες, δεν υπάρχει χώρος να μπουν άλλοι κρατούμενοι. Πλέον δεν ξέρουμε πού να βάλουμε τους υπόδικους και πού τους κατάδικους», σημειώνει και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων, Αντώνης Αραβαντινός, ο οποίος μάλιστα λέει ότι είναι πάρα πολλές οι φορές που έχουν επισημανθεί τα προβλήματα αλλά όλοι αδιαφορούν.

Στις φυλακές Δομοκού η διευθύντρια αρνήθηκε να παραλάβει κρατουμένους, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει χώρος. Το ίδιο έχουν κάνει και άλλες διοικήσεις σωφρονιστικών καταστημάτων. «Σε πολλές φυλακές της χώρας η διοίκηση έχει αρνηθεί να παραλάβει κρατουμένους και εμείς στις απεργίες μας δεν τους παραλαμβάνουμε», σημειώνει ο κ. Καρακίτσος.

Στις φυλακές Δομοκού ειδικά, μετά και τα περιστατικά απόπειρας αυτοκτονίας αλλά και θανάτου, τα προβλήματα δεν είναι απλά ορατά. Χρειάζονται άμεση επίλυση, λένε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Μάλιστα, η Ένωσή τους έχει επισημάνει πολλές φορές ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα οι εργαζόμενοι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν 597 κρατούμενοι, παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν περισσότεροι έγκλειστοι με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να κοιμούνται στο πάτωμα, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες φυλακές ενώ τονίζουν και το πρόβλημα της υποστελέχωσης. «Ερωτήματα έχουμε θέσει, απαντήσεις δεν έχουμε λάβει», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αδιαφορούν για την υγεία
Η υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων είναι υποτυπώδης, όπως τονίζουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. «Οι ανάγκες των έγκλειστων καλύπτονται με βάση την κατ’ επίσκεψη γιατρών. Δηλαδή, ένας διευθυντής φυλακών κλείνει έναν γιατρό για να έρχεται δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, για δύο τρεις, τέσσερις ώρες», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Και αναφέρεται στα συγκλονιστικά προβλήματα που υπάρχουν στο νοσοκομείο Κορυδαλλού. «Το μοναδικό νοσοκομείο κρατουμένων είναι σε άθλια κατάσταση. Έχει χωρητικότητα 60 ή 70 κρατουμένων αλλά αυτή τη στιγμή έχει περισσότερους από 130 ασθενείς ή φορείς του AIDS, οι οποίοι πρέπει να συμβιώνουν με τους υπόλοιπους ασθενείς κρατουμένους. Φανταστείτε δηλαδή να έχουμε ένα περιστατικό και να πρέπει να είναι στους ίδιους θαλάμους με έναν ασθενή του AIDS», σημειώνει ο κ. Καρακίτσος.

Και οι αναφορές του για την απαράδεκτη περίθαλψη δεν σταματούν εδώ αφού μιλά και για τη φυματίωση που θερίζει. Όπως λέει, άνθρωποι που προέρχονται από χώρες όπως η Σομαλία, το Σουδάν και αλλού δεν έχουν περάσει από τις απαραίτητες ιατροφαρμακευτικές εξετάσεις. «Στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχει εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά τα δυτικά πρότυπα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι εξ αυτών να επιβαρύνονται με τέτοιου είδους ασθένειες όπως είναι η φυματίωση». «Δεν υπάρχουν ούτε τα χρήματα ούτε το προσωπικό ούτε οι υποδομές ούτε τα υλικοτεχνικά μέσα για να γίνει σωστός έλεγχος των ιατρικών προβλημάτων των κρατουμένων», επισημαίνει ο κ. Καρακίτσος με τον κ. Αραβαντινό να αναφέρει ακόμη ότι εάν ήθελαν, θα είχε αλλάξει η κατάσταση.

Πρόβλημα και η φύλαξη

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι πάντως που έρχονται αντιμέτωποι με τα αυξανόμενα και χρόνια προβλήματα, επισημαίνουν ότι ένα ακόμη είναι η διαφορετική αντιμετώπιση του υπουργείου Δικαιοσύνης στην ασφάλεια της φυλακής. «Το υπουργείο κατηγοριοποιεί ως ανεξάρτητη Υπηρεσία ενώ δεν είναι, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους με την εξωτερική φύλαξη. Εμείς διεκδικούμε να ενοποιηθούν αυτοί οι δύο κλάδοι», επισημαίνουν.