Συντονίζουν τις ενέργειές τους τα υπουργεία Εργασίας Ελλάδας και Κύπρου, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. 

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και συντονίζουμε τα βήματά μας», δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εργασίας των δυο χωρών, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας, και την εναρμόνιση των πολιτικών για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για τον εξορθολογισμό των κοινωνικών επιδομάτων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, η Κύπρια υπουργός ζήτησε τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά το σύστημα «Εργάνη» για την παρακολούθηση της αγοράς εργασίας, ενώ έδειξε έντονο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Άρτεμις», που στοχεύει στην πάταξη της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, και για το ύψος των προστίμων που επιβάλλονται. Για τον σκοπό αυτόν πρόκειται να μεταβεί σύντομα στην Κύπρο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εργασίας.

Η ελληνική πλευρά έδειξε ενδιαφέρον για τη μεταφορά στην Ελλάδα μεθόδων που εφαρμόζονται στην Κύπρο για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Η ανεργία στην Κύπρο βρίσκεται στο 17% και η ανεργία των νέων στο 41%.

Στην Κύπρο ασκούνται πολιτικές που αποσκοπούν κυρίως στην ενίσχυση της εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα επιδόματα ανεργίας έχουν μετατραπεί σε επιδοτήσεις θέσεων εργασίας, ενώ η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους, διαφορετικούς από το υφιστάμενο προσωπικό.

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά επιδόματα, η διαχείριση των πάσης φύσεων επιδομάτων γίνεται από το υπουργείο Εργασίας, ώστε να υπάρχει ενιαία κοινωνική πολιτική και ορθολογική διάχυση των επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια.

Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η υπουργός Εργασίας της Κύπρου, ευχαρίστησε τον κ. Βρούτση για την βοήθεια που παρέχει το ελληνικό υπουργείο Εργασίας και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ηλεκτρονικό σύστημα «Εργάνη», εκφράζοντας την προσδοκία ότι θα υπάρξουν και στην Κύπρο «τα ίδια σημαντικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας».

«Συμφωνήσαμε για ευρεία ανταλλαγή τεχνογνωσίας», είπε η κ. Αιμιλιανίδου και προσέθεσε ότι από την 1η Ιουλίου του 2014 η Κύπρος θα προχωρήσει στην θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

«Με την Κύπρο μάς ενώνουν πολλά, και τώρα μας ενώνει και η οικονομική κρίση», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και τόνισε ότι «είναι αναγκαίο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ξεπεράσουμε κοινά προβλήματα».

Στη συνάντηση, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς παραβρέθηκαν η γενική γραμματέας του υπουργείου Άννα Στρατινάκη, η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων Άννα Δαλλαπόρτα, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θόδωρος Αμπατζόγλου και ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Χρήστος Χάλαρης ενώ στην κυπριακή αντιπροσωπεία, εκτός της υπουργού, συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ανδρέας Ασσιώτης, ο προϊστάμενος Μονάδας Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Αλέξανδρος Αλεξάνδρου και ο προϊστάμενος Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης Ανδρέας Χρήστου.