Κείμενο: Νάντια Μασσαχού
Φωτογραφίες: Στέφανος Ζαχαράκης

Λουκουμάδες και cocktails. Έναν χρόνο και κάτι πριν ακουγόταν πολύ περίεργο (και είναι). Ωστόσο, αυτόν τον συνδυασμό έφερε το all day cafe bar ή all day loukouma cocktail bar (όρος κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του) Μελούκ, στο Χαλάνδρι και όπως όλα δείχνουν τον καθιέρωσε κιόλας.

Στο κέντρο του Χαλανδρίου, αρχικά θα το ξεχωρίσετε για τη σπιτική ζεστή του αύρα και την (πολυπαιγμένη μεν, αλλά εδώ πραγματικά έχει γίνει με επιτυχημένο τρόπο) μοντέρνα διακόσμηση που αγαπά το αυθεντικό βιομηχανικό στιλ και δένει άψογα με τη vintage αισθητική. Σας προτείνουμε αν θέλετε ηρεμία και χαλάρωση να επιλέξετε τα τραπεζάκια του πάνω ορόφου. Αν πάλι σας αρέσει το παρεΐστικο κλίμα και η «δημιουργική φασαρία», ο κάτω χώρος του είναι ιδανικός. Για τις ηλιόλουστες μέρες του χρόνου βέβαια υπάρχουν και τα έξω τραπέζια που είναι ό,τι πρέπει!

Ο λόγος -ή η αφορμή- που εμείς (ξανα)βρεθήκαμε στο χώρο του ήταν ο νέος ανανεωμένος κατάλογος. Τα cocktails και οι λουκουμάδες γίνονται πολύ περισσότεροι, τα πιάτα αυξάνονται και κυρίως όλα εμπλουτίζονται με πολύ περισσότερη φαντασία και προωθούν τα ελληνικά μας τοπικά προϊόντα. Για την ακρίβεια βρεθήκαμε «αντιμέτωποι» με έναν κατάλογο που περιλαμβάνει 67 γεύσεις (αλμυρών και γλυκών) λουκουμάδων και 48 house cocktails, ενώ φυσικά δεν λείπουν οι σαλάτες, το αμφίψωμο (ζυμωτό ψωμί με προζύμι) και τα κρύα πιάτα.


Δοκιμάσαμε από απλούς κλασσικούς λουκουμάδες με μέλι και κανέλα (όσοι είστε του γλυκού μάλλον θα κολαστείτε με εκείνους που είναι πασπαλισμένοι με διάφορα είδη σοκολάτας), έως πιο… gourmet εκδοχές που ποτέ δεν είχαμε σκεφτεί, όπως με γαρίδες, ή με σολομό και σως άνηθου. Από τις γλυκές επιλογές πάθαμε (γευστική) εμμονή με τους προφιτερόλ πραλίνα φουντουκιού (κρέμα, πραλίνα φουντουκιού, σαντιγί), αυτούς με σοκολάτα bitter με μαστίχα Χίου καθώς και εκείνους με κάστανο, λευκή σοκολάτα, τρούφα bitter. Από τους αλμυρούς μας εξέπληξαν (ευχάριστα) αυτοί με τον καπνιστό σολομό και τη σως γιαουρτιού. Και ναι, όσο «διστακτικοί» κι αν είμασταν στην αρχή, εν τέλει παραδοθήκαμε στην άψογη γεύση τους.


Σε ό,τι αφορά τα cocktails, εδώ δεν θα βρείτε exclusive γεύσεις ή σπάνια labels. Τα cocktails του Μελούκ βασίζονται ως επί το πλείστον σε ελληνικά τοπικά προϊόντα, τα οποία και προσπαθούν να αναδείξουν. Μας άρεσε που τα περισσότερα μάλιστα, φέρουν ως όνομα ελληνικές λέξεις που δεν μπορούν να μεταφραστούν. Είτε αποφασίσετε να τα συνδυάσετε με το λουκουμά σας, είτε όχι best sellers θεωρούνται τα Magnet (μαστίχα, vodka, σιρόπι κανέλλας, κοκκινο πιπέρι , lime), Thesaurus (tentura, rum, passion fruit, grapefruit, orgeat, lime) και Trophy (τσικουδιά, ginger, βασιλικός, σιρόπι μελιού, λεμόνι, αγγούρι).


Για το τέλος κρατάμε το εξής: Το Μελούκ είναι ένα μαγαζί πάντα γεμάτο κι αυτό κανείς δεν μπορεί να το παραβλέψει. Είναι επίσης ένα στέκι που κατάφερε να καθιερώσει «κάτι» που αρκετοί είδαν με δυσπιστία. Ακόμα, έχει κατορθώσει να είναι ένα «σπίτι» για τον κάθε επισκέπτη που μπορεί να χαλαρώσει, να συζητήσει ή (και) να διασκεδάσει έως το πρωί. Κυρίως είναι ένα μέρος που θα απολαύσετε φρέσκους λουκουμάδες, ωραία ροφήματα, καθαρά ποτά και εναλλακτικά coktails σε τιμές προσαρμοσμένες στα δεδομένα τις εποχής. Επιστρέφοντας στην πρώτη πρόταση αν τύχει και γνωρίσετε κάποιον από τους (τρεις) ιδιοκτήτες, τον Δημήτρη, τον Ανδρέα και το Γιώργο, θα καταλάβετε γιατί αυτό το μαγαζί μόνο επιτυχημένο θα μπορούσε να είναι. Απροσποίητοι, απλοί και χαμογελαστοί είναι ο λόγος.


Useful tip: Από τον κατάλογο προτιμήστε τη σπιτική λεμονάδα και τη μανταρινάδα που σερβίρονται σκέτες, με σόδα ή σε μορφή γρανίτας. Θα λατρέψετε επίσης τις ποικιλίες τσαγιού.

Καθημερινά: 10.00-αργά

Τιμές (ενδεικτικά): 3,50 ευρώ (λουκουμάδες με μέλι και κανέλα), 6 ευρώ (ποτό), 7 ευρώ (cocktail), 3 ευρώ (freddo capuccino)

Κολοκοτρώνη 5, Χαλάνδρι, +30 210 6824600

www.melouk.gr
www.facebook.com/www.melouk.gr




Αν θέλετε να μάθετε τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε αλλά και ποια είναι τα καλύτερα στέκια για φαγητό και καφέ στην περιοχή κατεβάστε την εφαρμογή Athens by GreekGuide.com στο κινητό σας δωρεάν και απολαύστε ένα άλλο «πρόσωπο» της Αθήνας!