Από τους πρώτους μήνες του 2014 αναμένεται να θα ξεκινήσουν οι 10.000 προσλήψεις που θα γίνουν στο Δημόσιο μέσα στο επόμενο έτος. Οι προσλήψεις θα γίνουν σταδιακά και ανάλογα με τον ρυθμό των απομακρύνσεων.

Προτεραιότητα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, θα έχουν οι επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Στις περιπτώσεις, όμως, που δεν υπάρχουν διοριστέοι με τα προσόντα που απαιτούνται για την κάλυψη των κενών θέσεων, θα προκηρύσσονται νέοι διαγωνισμοί.

Με τις προσλήψεις αυτές θα καλυφθούν ανάγκες σε υπηρεσίες αιχμής, όπως στην υγεία και συγκεκριμένα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κέντρα υγείας παραμεθόριων περιοχών και ογκολογικά νοσοκομεία.

Προσλήψεις θα γίνουν ακόμη σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, όπως τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αλλά και σε ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Προσωπικό αναμένεται να προσληφθεί και στον τομέα της ασφάλειας, με έμφαση στο Λιμενικό και στον τομέα αντιμετώπισης παράνομης λαθρομετανάστευσης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός για τις 4.000 απολύσεις που θα γίνουν ως το τέλος του 2013. Ο αριθμός αυτός θα συμπληρωθεί με τους υπό απομάκρυνση υπαλλήλους των αμυντικών βιομηχανιών και με απολύσεις από μικρά και μεσαία ΝΠΙΔ που θα κλείσουν.

Το μεγάλο στοίχημα που παραμένει είναι από πού θα βρεθούν οι 11.000 απολύσεις που βάσει μνημονίου πρέπει να γίνουν το 2014. Μέχρι στιγμής, στη λίστα των απολύσεων φαίνεται πως είναι μεγάλο μέρος των σχολικών φυλάκων που είναι ήδη σε διαθεσιμότητα, γιατροί του ΕΟΠΥΥ, υπάλληλοι ΝΠΙΔ που θα βάλουν λουκέτο ή θα μειώσουν το προσωπικό τους, συμβασιούχοι που παραμένουν στις θέσεις τους με ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινές διαταγές και οι όποιες απολύσεις απομένουν θα καλυφθούν από την κινητικότητα.

Τέλος, στη χθεσινή συνεδριάση οριστικοποιήθηκε και ο σχεδιασμός για το επόμενο κύμα της κινητικότητας που αφορά 12.500 υπαλλήλους οι οποίοι θα προκύψουν από τον ΕΟΠΥΥ, τους δήμους μέσω της ενδοδημοτικής κινητικότητας, αλλά και την αξιολόγηση δομών και τα ασφαλιστικά ταμεία.