Με τον τίτλο του «Δικαίου των Εθνών», η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα τίμησε δύο Έλληνες για τον ηρωισμό, που επέδειξαν στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, διασώζοντας με κίνδυνο της ζωής τους μια επίσης ελληνική οικογένεια εβραϊκού θρησκεύματος, λίγο πριν τα μέλη της μεταφερθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το ζευγάρι Αβισάρ και Ρεβέκα Ναχμία, ο αδελφός της Ρεβέκας, η σύζυγός του και ο μικρός γιος το 1943 έφυγαν από τη Φλώρινα και ύστερα από περιπετειώδη περιπλάνηση έφτασαν στο χωριό Κλείνοβο, κοντά στα Τρίκαλα, βρίσκοντας καταφύγιο στο σπίτι της οικογένειας του Θανάση και της Ευαγγελίας Πίσπα. Η διαφυγή της εβραϊκής οικογένειας από τη φλώρινα έγινε δύο ημέρες πριν οι Γερμανοί τους μαζέψουν για να τους οδηγήσουν στη Θεσσαλονίκη και από κει με τα τρένα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το ξανασμίξιμο των δύο οικογενειών Ναχμία και Πίσπα που έφτασαν στην Αθήνα από το Ισραήλ και από το Κλείνοβο για την τελετή, ήταν απάντηση στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τον διχαστικό λόγο που ξαναζωντανεύει στην Ευρώπη, όπως τόνισαν ο ισραηλινός πρέσβης, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Μπενιαμίν Αμπλάλας, ο βουλευτής Κώστας Καραγκούνης, που είναι και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ, καθώς και ο Δαβίδ Ναχμία, που τον ξεγέννησε η μαία Ευαγγελία Πίσπα, ακριβώς στις 26 Νοεμβρίου 1943.

Το μετάλλιο του «Δικαίου των Εθνών», με το οποίο τιμήθηκαν ο Θανάσης και η Ευαγγελία Πίσπα, και παρέλαβαν οι απόγονοί τους, ανεβάζει σε 310 τους τιμηθέντες Έλληνες για διάσωση Εβραίων συμπατριωτών τους και πιθανολογείται ότι είναι και η τελευταία.