Περισσότεροι από 150 παραγωγοί τοπικών προϊόντων θα πάρουν μέρος στο χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ γεύσεων «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις», που θα πραγματοποιηθεί από 29 Νοεμβρίου μέχρι 1 Δεκεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο «Helexpo Palace» στη Θεσσαλονίκη.

Το φεστιβάλ διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά γνωστό περιοδικό με στόχο να συγκεντρώσει τους καλύτερους μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γευτούν τυριά, αλλαντικά, ζυμαρικά, ελιές, μπαχαρικά, μαρμελάδες, ποτά και άλλες γεύσεις που χαρακτηρίζονται από ποιότητα και ξεφεύγουν από τη μαζική τυποποίηση.

«Ανακαλύπτουμε εξαιρετικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα και τα κάνουμε πρωταγωνιστές στο ελληνικό τραπέζι», εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του περιοδικού, Μυρτώ Απαλοπούλου.

Την πρώτη διοργάνωση, που φιλοξενήθηκε την περασμένη άνοιξη στο Γκάζι, επισκέφθηκαν περισσότεροι από 15.000 πολίτες. Στο δεύτερο αυτό φεστιβάλ εισάγονται καινοτομίες, όπως η αύξηση του αριθμού των παραγωγών, αλλά και η καθιέρωση τιμώμενης περιοχής, που για αυτή τη φορά είναι οι Κυκλάδες.

Επίσης, δημιουργούνται τέσσερις χώροι εστίασης, που πλαισιώνουν την έκθεση. Στο «Εστιατόριο» του φεστιβάλ πέντε διάσημοι σεφ, ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Γιάννης Λουκάκος, ο Έκτορας Μποτρίνι, ο Γιάννης Μπαξεβάνης και ο Δημήτρης Σκαρμούτσος εμπνέονται από οικογενειακά τραπέζια τους και προτείνουν τα δικά τους χριστουγεννιάτικα πιάτα, τα οποία θα προσφέρονται σε μικρές μερίδες προς 2,5 ευρώ η μία. Χριστουγεννιάτικα γλυκά θα προσφέρονται στο «Ζαχαροπλαστείο» του φεστιβάλ.

Στο «Wine&Beer Bar» οι επισκέπτες θα μπορούν να βρουν μερικές από τις καλύτερες μπίρες που παράγουν ελληνικές μικροζυθοποιίες και επιλεγμένα ελληνικά κρασιά. Επίσης, στο «Cocktail Bar» θα προσφέρονται κοκτέιλ φτιαγμένα μόνο από ελληνικά αποστάγματα και κρασιά.

«Είναι ένα φεστιβάλ που εξελίσσεται σε θεσμό και καθιερώνεται πια, δείχνοντας ότι το μεγάλο κοινό έχει ανάγκη να ανακαλύψει ποιοτικά ελληνικά προϊόντα και να ζήσει ποιοτικές εκδηλώσεις γευσιγνωσίας», τονίζει η κ. Απαλοπούλου.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ ολοκληρώνουν εργαστήρια γεύσης και μαθήματα μαγειρικής με έμφαση στην παράδοση, όπως η δημιουργία χριστόψωμου, λαδομπακλαβά, χοιροσφαγίων και σπιτιών από μπισκότο.