Η οικονομική κρίση, η ανεργία και η συνακόλουθη οικονομική εξαθλίωση πολλών ελληνικών νοικοκυριών έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν οικογένειες που αντιμετωπίζουν έντονο επισιτιστικό πρόβλημα, όπως προέκυψε από τα στοιχεία του προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Συγκεκριμένα, εξετάζοντας αναλυτικότερα τα στοιχεία που είδαν στις αρχές της εβδομάδας το φως της δημοσιότητας, κατά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος διαπιστώθηκε ότι σε σύνολο 6.272 μαθητών το 52% αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια ενώ για το 23% το πρόβλημα ήταν πιο έντονο. Τα στοιχεία του 2012-2013, που προέρχονταν από 152 σχολεία, έδειξαν ότι σε σύνολο 15.897 οικογενειών οι 9.538, ήτοι το 60% αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια. Πιο αναλυτικά επισιτιστική ανασφάλεια χωρίς πείνα αντιμετώπιζε το 37% των οικογενειών και το 23% αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια με πείνα.

Η συμβολή του προγράμματος στην αντιμετώπιση του επισιτιστικού προβλήματος όσο και στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των μαθητών κρίνεται άκρως αποτελεσματική, με το 89,5% των γονιών να δηλώνει ότι οι μαθητές άλλαξαν διατροφικές συνήθειες ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και λευκού γάλακτος εκτός σχολείου σε ποσοστό 40 έως 47%.

Ο συνολικός αριθμός των μαθητών που ωφελήθηκαν ανέρχεται σε 32.358 και η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μείωσε το ποσοστό των οικογενειών που αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια με πείνα από το 23% στην έναρξη του προγράμματος στο 19%, με το μέσο δείκτη της επισιτιστικής ανασφάλειας να μειώνεται κατά 11%.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά το 2012 με τη συμμετοχή 34 σχολείων και συνολικό μαθητικό δυναμικό 6.272 μαθητές. Το σχολικό έτος 2012-2013 διευρύνθηκε ο αριθμός των σχολείων φθάνοντας τα 206 ανά την Ελλάδα με συνολικό αριθμό ωφελούμενων μαθητών τους 32.358. Από τον Απρίλιο του 2012 έχουν διανεμηθεί στα σχολεία 3.198.271 γεύματα, 3.249.504 φρούτα,1.665.909 κουτιά γάλα, και πάνω από 200.000 συσκευασίες γιαουρτιού και μελιού. Ο αριθμός των γευμάτων την τρέχουσα σχολική χρονιά προβλέπεται να διπλασιαστεί και να ξεπεράσει τα 6.000.000 γεύματα.

Το πρόγραμμα προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν σε αυτό να λαμβάνουν καθημερινά ένα δωρεάν, υγιεινό γεύμα το οποίο καλύπτει 24-31% των ημερήσιων αναγκών των μαθητών σε ενέργεια και εξασφαλίζει 53-64% των ημερήσιων αναγκών των παιδιών σε πρωτεΐνες. Παράλληλα, μέσω του συγκεκριμένου Προγράμματος, εισάγονται στα σχολεία, και μέσω των μαθητών στην οικογένεια, νέα διατροφικά πρότυπα και συνήθειες που προάγουν την υγιεινή ζωή.

Για το σχολικό έτος 2013-2014 ο αριθμός των μαθητών που θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα θα φθάσει τους 50.000 ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα 774 σχολεία με συνολικό μαθητικό δυναμικό που φθάνει τους 110.000 μαθητές.