«Η απελευθέρωση του επαγγέλματος του αυτοκινητιστή απέτυχε παταγωδώς και εξαιτίας της παράνομης μεταφοράς η ελληνική οικονομία χάνει από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές σε ετήσια βάση πάνω από 150 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη απώλεια στο εθνικό εισόδημα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ». Στις δηλώσεις αυτές προέβη, σήμερα μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ), Απ. Κενανίδης, σημειώνοντας πως η ΟΦΑΕ δεν ήταν και δεν είναι αντίθετη στην απελευθέρωση αλλά για να φέρει αυτή αποτελέσματα θα πρέπει να γίνει με στόχευση και κανόνες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΟΦΑΕ, τρία χρόνια μετά την άρση των περιορισμών, πάνω από το 60% των μεταφορών πραγματοποιούνται από ξένους μεταφορείς ή από Έλληνες μεταφορείς που έχουν μεταφέρει την έδρα τους σε άλλη χώρα (Βουλγαρία, Γερμανία, Κύπρο κ.λπ.) και από αυτές τις μεταφορές το 80% είναι παράνομες (δεν έχουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα για μεταφορά, δεν πληρούν τα οχήματα τους κανόνες ασφαλείας κ.λπ.).

Παράλληλα, έχει εκτιναχθεί στα ύψη η ανεργία στον κλάδο, ενώ και αυτοί που έχουν σήμερα «εργασία» δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν ακόμη και ασφαλιστικές εισφορές.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα η παράνομη μεταφορά έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας και σ’ αυτό συμβάλλει και η ανυπαρξία ουσιαστικών ελέγχων στα εθνικά δίκτυα», ανέφερε ο κ. Κενανίδης και κάλεσε την Πολιτεία να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να προχωρήσει σε αποτελεσματικούς και ουσιαστικούς ελέγχους στα σημεία εισόδου της χώρας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.