Εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας για την εργασία την ημέρα της Κυριακής προβλέπει στην ουσία το έγγραφο που απέστειλε εκτάκτως το Υπουργείο εργασίας το οποίο και ορίζει τα ακόλουθα για την νομιμότητα της έκτακτης εργασίας:

1. Θα πρέπει να ενεργήσουν χειρόγραφα ή με αυτοπρόσωπη παρουσία τους στην Τοπική Υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε. (δεν μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική δήλωση στην “Εργάνη”) και

2. Εφόσον απασχολήσουν το προσωπικό τους έως 5 ώρες δεν έχουν υποχρέωση να χορηγήσουν άλλη ημέρα ανάπαυσης και οφείλουν μόνο να καταβάλουν τα αντίστοιχα ωρομίσθια όσων εργαστούν με προσαύξηση 75%, σύμφωνα με το Β.Δ 748/1966.

Ημέρα «ανάπαυσης»
Προς ενημέρωση των εργαζομένων παραθέτουμε τα όσα ορίζει η νομοθεσία σχετικά με την εργασία τις Κυριακές σύμφωνα με την οποία όσοι απασχοληθούν πάνω από 5 ώρες δικαιούνται μια ημέρα «ανάπαυσης». Προσοχή δεν πρόκειται για πλήρη ημερολογιακή ημέρα καθώς ξεκινά από την ώρα λήξης της ημερήσιας εργασίας. Δηλαδή εάν ένας εργαζόμενος εργαστεί μέχρι τις 5.00 το απόγευμα το «ρεπό» του θα λήξει την επόμενη μέρα στις 5.00 το απόγευμα.

Ακολουθεί το σχετικό χωρίο της νομοθεσίας:

Οι εργαζόμενοι ,εφόσον απασχοληθούν περισσότερο από πέντε (5) ώρες την Κυριακή ,λαμβάνουν εικοσιτετράωρη (αναπληρωματική) εβδομαδιαία ανάπαυση μια άλλη ημέρα μέσα στην εβδομάδα, που προσδιορίζεται από τον εργοδότη , ο οποίος είναι υποχρεωμένος να τη χορηγήσει οπωσδήποτε. Όμως ,η αναπληρωματική εικοσιτετράωρη εβδομαδιαία ανάπαυση αρχίζει από την ώρα λήξεως της ημερήσιας εργασίας του μισθωτού και ,άρα, δεν περιλαμβάνει μια πλήρη ημερολογιακή ημέρα.

Αμοιβή

Προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για την προσαύξηση που δικαιούνται αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το νόμο ορίζονται τα ακόλουθα:

Ο εργαζόμενος που θα απασχοληθεί νόμιμα την Κυριακή ή άλλη ημέρα αργίας δικαιούται να λάβει τις τακτικές ημερήσιες αποδοχές του προσαυξημένες κατά 75%. Αυτό σημαίνει ότι ο αμειβόμενος με μισθό θα λάβει επιπλέον 75% προσαύξηση στο 1/25 του μισθού του, ενώ ο αμειβόμενος με ημερομίσθιο θα λάβει ένα ακόμη ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 75%. Αν η απασχόληση του μισθωτού την Κυριακή ή άλλη ημέρα αργίας δεν είναι νόμιμη, αυτός δικαιούται αποζημίωση ίση με ποσοστό 250% των τακτικών ημερήσιων αποδοχών του.