Συνθέτης, τραγουδιστής, ακορντεονίστας, αρμονίστας με αμέτρητες επιτυχίες.

Ο Γιώργος Κοινούσης γεννήθηκε στα Λειβάδια της Χίου. Ήρθε στην Αθήνα πέντε ετών με ένα καΐκι με τους γονείς του, μέσα σε μεγάλη θαλασσοταραχή. Στον Πειραιά, έμειναν σε μια μάντρα με τέσσερα δωμάτια, στο Χατζηκυριάκειο. Ο πατέρας του έγραφε τα γεγονότα της εποχής σε στίχους.

Επειδή ήταν ναυτικός και κατείχε τη γλώσσα, έβγαζαν βιβλιαράκια και τα πουλούσαν στις γειτονιές. Από εκεί απέκτησε το «μικρόβιο» του στίχου.

Στη ζωή του έκανε πολλές δουλειές. Πούλαγε τσιγάρα. Ήταν λουστράκος. Όμως, έγινε μουσικός χάρη στο μεράκι που είχε ο πατέρας του.

Συνεργάστηκε με όλα τα κορυφαία ονόματα της παλιάς εποχής του τραγουδιού. Στα δεκαέξι του μάλιστα έδωσε τα πρώτα του τραγούδια στην Καίτη Γκρέυ. Μάλιστα, συμμετείχε σε πολλές επιτυχίες του Καζαντζίδη και άλλων μεγάλων της εποχής. Το «Άνθρωποι Είμαστε» που ερμήνευσε η Δούκισσα στην εταιρεία δεν προοριζόταν για συγκεκριμένο άνθρωπο. Ήταν μια γενική ομολογία. Είχε τσακωθεί με τον καλύτερό του φίλο και έτσι κάπως γράφτηκε το συγκεκριμένο τραγούδι που έγινε τεράστια επιτυχία.

Ο Γιώργος Κοινούσης, όπως λέει σήμερα στο newsbeast.gr, συνέχισε και στο τραγούδι αλλά σταμάτησε τις εμφανίσεις στα κέντρα λίγο πριν οι επιχειρηματίες αρχίσουν να δίνουν τα μεγάλα μεροκάματα. «Το 1973 πήρα το μεγαλύτερο μεροκάματό μου. Ήταν 18.000 δραχμές. Ακριβώς 1.000 δραχμές παραπάνω από τον Τόλη Βοσκόπουλο, τότε», λέει «μου το έδωσε ο επιχειρηματίας για να με πείσει να εμφανίζομαι».

Του Γιώργου Κοινούση δεν του άρεσε το ξενύχτι. Ήθελε να ζει μακριά από τη νύχτα. Ούτε χρηματοκυνηγός υπήρξε ποτέ. «Σήμερα ζω στο Λαγονήσι. Δεν είμαι πλούσιος. Έμαθα να χαλάω αυτά που βγάζω και ποτέ να μη χαλάω περισσότερα», συμπληρώνει. «Ήθελα να βοηθάω και τους άλλους. Σκεφτόμουν και τους άλλους», αναφέρει.

Σήμερα ο γνωστός μουσικός ζει με τη σύνταξή του, ένα μικρό ενοίκιο από ένα σπίτι που νοικιάζει και τα ποσοστά που παίρνει από κάποια τραγούδια του, όπως λέει.

Του αρέσει όμως να γράφει. «Το γράψιμο δεν το άφησα ποτέ. Μου αρέσει να καταπιάνομαι με κάτι και δεν πρόκειται να το αφήσω ποτέ. Άλλωστε, γι’ αυτό έγραψα και ένα βιβλίο», λέει.

Ο γνωστός μουσικός πιστεύει ότι έτσι όπως άλλαξαν οι άνθρωποι, άλλαξαν και τα τραγούδια. «Σήμερα, οι άνθρωποι έχουν πλαστικοποιηθεί. Έχουν γίνει νερόβραστοι στα αισθήματα και ένα τραγούδι με πόνο δεν θα μπορούσε να έχει την ίδια απήχηση που είχε τότε. Άλλαξε ο κόσμος, άλλαξε η ψυχοσύνθεση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και πιστεύει ότι «Υπάρχουν καλοί τραγουδιστές σήμερα αλλά τους βοηθούν και τα μηχανήματα. Έναν φάλτσο σήμερα μπορεί να τον φτιάξει το μηχάνημα, τότε δεν γινόταν αυτό».

Αναφερόμενος στη μεγάλη επιτυχία που έγραψε (σ.σ. Άνθρωποι είμαστε και σφάλματα κάνουμε) λέει: «Το λάθος είναι μέσα στη ζωή του ανθρώπου γι’ αυτό έκανε και μεγάλη επιτυχία το συγκεκριμένο τραγούδι».

Η γραφή για τον Γιώργο Κοινούση είναι ανάγκη ζωής όμως ξέρει ότι οι εταιρείες πλέον δεν αγοράζουν τραγούδια. Γι’ αυτό και έχει σταματήσει να δίνει τα κομμάτια του. Όμως, αυτά που έχει γράψει, δεν θα… φύγουν ποτέ, όπως λέει, γιατί μιλούν στην ψυχή των ανθρώπων. Και ξέρει επίσης το θαυμασμό που λαμβάνει από τους πολίτες που τον συναντούν τυχαία.

Δείτε εδώ όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».