Η Πλάκα και το Μοναστηράκι βρίσκονται στην καρδιά της πόλης και σας οδηγούν σε μονοπάτια του παρελθόντος μέσα από ελκυστικές πτυχές του σήμερα. Είναι οι πιο τουριστικές περιοχές της Αθήνας κι αυτό, στην περίπτωσή τους, μόνο «κακό» δεν είναι, μιας και συναρπάζουν όποιον τις επισκεφτεί με την ατμοσφαιρική τους αύρα και την ελληνικότητα που αναβλύζουν.

Η βόλτα σας στο Μοναστηράκι ξεκινάει από τον ομώνυμο σταθμό και την κεντρική πλατεία Αβησσυνίας. Η περιοχή πραγματικά θυμίζει μια μεγάλη γιορτή, ένα τεράστιο παζάρι που τριγύρω του στέκουν επιβλητικά υπέροχα μνημεία, μάρτυρες ενός ένδοξου παρελθόντος. Μερικά από αυτά είναι η βιβλιοθήκη του Αδριανού, ο Πύργος των Ανέμων, η Ρωμαϊκή Αγορά και η Πύλη της Αθηνάς Αρχηγήτιδος.

Σήμα κατατεθέν της περιοχής είναι η υπαίθρια αγορά της. Πλήθος κόσμου απολαμβάνει μια μοναδική εμπειρία αγορών, κάνοντας παζάρια σε αντίκες, ρούχα, παπούτσια, αρβύλες, κοσμήματα, χάντρες και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας.

Η Πλάκα είναι ίσως η πιο όμορφη και γραφική γειτονιά της πόλης. Βρίσκεται ανάμεσα στην Ακρόπολη, την πλατεία Συντάγματος και την πλατεία Μοναστηρακίου και είναι σχεδόν στο σύνολό της πεζοδρομημένη. Τα μικρά λαβυρινθώδη στενάκια της είναι γεμάτα τουριστικά μαγαζιά με σουβενίρ, καφενεία και ταβέρνες και επιφυλάσσουν σε κάθε γωνία μια διαφορετική έκπληξη στον επισκέπτη. Βασικοί δρόμοι είναι οι Αδριανού και Κυδαθηναίων, που θα αποτελέσουν «πυξίδα» του περιπάτου σας.


Η πιο περίεργη και γοητευτική περιοχή της Πλάκας είναι τα διάσημα Αναφιώτικα. Εκεί θα θαυμάσετε τα μικρά ασβεστωμένα σπίτια που θυμίζουν περισσότερο το κυκλαδονήσι της Ανάφης, από όπου είχαν έρθει και οι πρώτοι της κάτοικοι, ανθοστολισμένες αυλές και σοκάκια, τα οποία συνθέτουν μια από τις πιο φωτογραφημένες γωνιές της χώρας. Κι όχι άδικα!

Τip: Στις περιοχές αυτές πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα προσωπικά σας αντικείμενα. Ιδίως στην υπαίθρια αγορά στο Μοναστηράκι, οι κλοπές είναι σύνηθες φαινόμενο. Ετοιμαστείτε να «χαθείτε» στα σοκάκια. Εδώ οι χάρτες είναι περιττοί, καθώς κάθε γωνιά θα σας επιφυλάσσει και μια έκπληξη.







Ποια στέκια δεν πρέπει να χάσεις με τίποτα στις δύο περιοχές; Ποια εστιατόρια πρέπει να επισκεφτείς και που να απολαύσεις το ποτό σου; Κατέβασε το Athens by GreekGuide.com δωρεάν και μάθε όσα δεν ήξερες για την Αθήνα!