κείμενο: Νάντια Μασσαχού φωτό: Στέφανος Ζαχαράκης

Ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου αποτελεί το μεγαλύτερο περίπατο της Αθήνας και σίγουρα θα σας εντάξει σε ένα ζωντανό υπαίθριο μουσείο.

Η πεζοδρόμησή του και η ενοποίηση των γύρω αρχαιολογικών χώρων ήταν μια ιδέα της υπουργού Πολιτισμού τη δεκαετία του 1980, Μελίνας Μερκούρη, η οποία έγινε πραγματικότητα πολλά χρόνια μετά και άλλαξε ριζικά το «πρόσωπο» της πόλης.

Η βόλτα σας εδώ ξεκινάει από το ύψος του Ναού του Ολυμπίου Διός. Μην απογοητευτείτε από την αρχή της διαδρομής, η οποία δεν είναι και τόσο όμορφη, μιας και περίπου 20 μέτρα από την αφετηρία και στο ύψος της οδού Βύρωνος θα δείτε μπροστά σας να απλώνεται ένα υπαίθριο μουσείο.

Σε αυτό το σημείο, στη συμβολή των δύο οδών, βρίσκεται το άγαλμα του στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη. Απέναντι ακριβώς βρίσκεται το κτήριο Weiler, ένα από τα πρώτα δημόσια κτήρια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.


Ακριβώς δίπλα, στην πεζοδρομημένη οδό Μακρυγιάννη, βρίσκεται η έξοδος του σταθμού του μετρό Ακρόπολη, καθώς και πολλά καφέ και παραδοσιακές ταβέρνες.

Ανηφορίζοντας τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα αισθανθείτε πως διασχίζετε έναν αρχαίο κόσμο σε σύγχρονο πλαίσιο, με την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα να στέκονται υπερήφανα στα δεξιά σας, αλλά και υπέροχα κτίσματα του 19ου και 20ου αιώνα να τραβούν μονίμως την προσοχή σας.


Αξίζει να κάνετε μια παράκαμψη στρίβοντας δεξιά για να δείτε από κοντά και το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, ενώ στη συνέχεια θα δείτε το Βωμό των Νυμφών, που ήρθε στο φως από πρόσφατες ανασκαφές. Εδώ είναι το σημείο που τελειώνει η Διονυσίου Αρεοπαγίτου και μετονομάζεται σε Αποστόλου Παύλου.


Τις Κυριακές ο πεζόδρομος πλημμυρίζει με κόσμο που απολαμβάνει τη βόλτα του, οπότε, αν δεν σας αρέσει η πολυκοσμία και έχετε τη δυνατότητα επιλογής, πηγαίνετε εκεί μια άλλη μέρα. Επίσης, για τη μετακίνησή σας προτιμήστε ανεπιφύλακτα το μετρό.


Αν θέλετε να μάθετε τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε αλλά και ποια είναι τα καλύτερα στέκια για φαγητό και καφέ στην περιοχή κατεβάστε την εφαρμογή Athens by GreekGuide.com στο κινητό σας δωρεάν και απολαύστε ένα άλλο «πρόσωπο» της Αθήνας!