«Αυτοψία» στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου, στο Καρβουνάρι Παραμυθιάς, ο οποίος δέχεται τα απορρίμματα της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας, πραγματοποίησε το πρωί κλιμάκιο ευρωβουλευτών της Επιτροπής Αναφορών, μετά από καταγγελίες που δέχτηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για κακή χωροθέτηση, κακοτεχνίες στην κατασκευή και δυσλειτουργία του ΧΥΤΑ.

Προηγήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Σουλίου, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η δήμαρχος Σουλίου, Στ. Μπραίμη, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης και δήμαρχος Πάργας, Αθ. Λιόλιος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και μέλη της επιτροπής αγώνα κατά του ΧΥΤΑ.

Την έντονη ανησυχία της, ότι ο ΧΥΤΑ μπορεί να μετατραπεί σε μία ξέχειλη δεξαμενή, λόγω των βροχοπτώσεων τη χειμερινή περίοδο, με κίνδυνο να πέσουν απόβλητα στο ρέμα του κάμπου της Παραμυθιάς, εξέφρασε η κ. Μπραίμη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η δήμαρχος Σουλίου τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει, άμεσα, η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, ενώ αποδοκίμασε την απουσία ενδιαφέροντος για τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, εκ μέρους των υπολοίπων συναδέλφων της, οι περιοχές των οποίων εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο έργο.

Η κ. Μπραίμη ζήτησε εχέγγυα από τους υπευθύνους διαχείρισης του ΧΥΤΑ, ότι όσο λειτουργεί δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία των κατοίκων τής περιοχής. Επίσης, ζήτησε να δημιουργηθεί Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στο σημείο όπου, ήδη, έχει χωροθετηθεί εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στη Δωδώνη.

Η έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Καρβουνάρι, πριν από περίπου έναν χρόνο, αναδεικνύει τα πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία οφείλονται τόσο στην κατασκευή όσο και τη λειτουργία του. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Περιφέρεια Ηπείρου εκτέλεσε εργολαβία ύψους 160.000 ευρώ, για τη διόρθωση των κακώς κειμένων που καταγράφονται και στην έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος.

Το κλιμάκιο των ευρωβουλευτών διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ότι σύντομα θα έχουν το πόρισμά που θα συντάξουν.