Το «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις τηλεδίκες και τις ηλεκτρονικές καταθέσεις προτάσεων και εγγράφων στα Ελληνικά δικαστήρια.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε νόμιμα δύο Προεδρικά Διατάγματα του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τα οποία καθιερώνεται η εφαρμογή της τηλεοπτικής συνεδρίασης (τηλεδίκης) όπως, επίσης, καθιερώνεται η ηλεκτρονική κατάθεση προτάσεων και αποδεικτικών μέσων ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων της χώρας.

Με το διάταγμα για τις τηλεδίκες («εικονοτηλεδιάσκεψη» όπως αναφέρεται) θα είναι δυνατή πλέον η διεξαγωγή δίκης, αλλά και οι καταθέσεις μαρτύρων, πραγματογνωμόνων και διαδίκων από σημείο εκτός της δικαστικής αιθούσης που διεξάγεται μια δίκη. Η όλη διαδικασία θα γίνεται με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας, όπως είναι κάμερες, μεγάλες τηλεοπτικές οθόνες, κ.λπ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην υπ΄αριθμ. 260/2013 γνωμοδότησή τους, αφού έκριναν νόμιμο το επίμαχο διάταγμα, σημειώνουν ότι ο όρος «εικονοτηλεδιάσκεψη» που χρησιμοποιείται στο διάταγμα είναι αδόκιμος και πρέπει να διαγραφεί, καθώς παραπέμπει στη διάσκεψη των δικαστών που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών μετά τη συζήτηση των υποθέσεων στο ακροατήριο.

Ακόμη, επισημαίνει το ΣτΕ ότι στο σχέδιο διατάγματος πρέπει να προστεθεί διάταξη, με την οποία θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες τα δικαστήρια υποχρεούνται να κάνουν δεκτό το αίτημα των διαδίκων για τη διεξαγωγή τηλεδίκης. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι θα πρέπει να γίνει ρητή αναφορά στο διάταγμα ότι η αποδοχή ή μη της αίτησης για τηλεδίκη ανήκει στην διακριτική εξουσία των δικαστηρίων, τα οποία θα κρίνουν κατά πόσο η χρήση της τεχνολογίας είναι αναγκαία για την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της ακροαματικής διαδικασίας. Και αυτό, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, γιατί δεν πρέπει να γίνει κατάχρηση της δυνατότητας διεξαγωγής τηλεδικών, καθώς ο κανόνας, σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, είναι η αυτοπρόσωπη εμφάνιση των διαδίκων στα δικαστήρια κατά την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσής τους.

Για το δεύτερο διάταγμα που αφορά τις ηλεκτρονικές καταθέσεις προτάσεων και εγγράφων στα Πολιτικά δικαστήρια, το ΣτΕ σε άλλη δεύτερη γνωμοδότησή του -αφού και πάλι έκρινε νόμιμο το περιεχόμενο του- υπογραμμίζει ότι το διάταγμα δεν καταλαμβάνει την ηλεκτρονική κατάθεση προτάσεων, κ.λπ. του Δημοσίου από τους δικηγόρους του Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ). Οι δικαστές τονίζουν ότι «καθίσταται αναγκαίο να εκδοθεί σε σύντομο χρόνο νέο Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να επεκταθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης προτάσεων και σχετικών εγγράφων και από το Δημόσιο, με την αξιοποίηση τυχόν υφιστάμενου τεχνικού πλαισίου ή και με τη διαμόρφωση της αναγκαίας υποδομής».

Σύμφωνα με το δεύτερο αυτό διάταγμα η κατάθεση των προτάσεων κ.λπ. θα υλοποιείται μέσω του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος των Δικηγορικών Συλλόγων και με τη χρήση της ηλεκτρονικής υπογραφής.