Διαφημίζονται ως εκλεκτοί μεζέδες με αφροδισιακά, μάλιστα, αποτελέσματα, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η αλίευση, αρχικά και η κατανάλωσή τους, είναι παράνομη!

Η πίνα και ειδικά ο αχινός, που αφθονεί στις ελληνικές θάλασσες, βρίσκονται πολύ συχνά καταχωρημένοι σε καταλόγους ακριβών εστιατορίων αν και προέρχονται από παράνομη, ερασιτεχνική κυρίως, αλιεία.

«Τα τελευταία χρόνια, οι πληθυσμοί της πίνας έχουν μειωθεί δραματικά, τόσο εξαιτίας της παράνομης αλιείας για εμπορικούς σκοπούς αλλά και λόγω της καταστροφής των λιβαδιών Ποσειδωνίας από την παράνομη αλιεία με μηχανότρατες στα ρηχά νερά» αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλλιου, μέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αρχιπέλαγος» (www. archipelago.gr).

Η πίνα (Pinna nobilis) είναι το μεγαλύτερο δίθυρο της Μεσογείου, με μήκος που ξεπερνάει τα 90 εκατοστά, και συναντάται μόνο στη Μεσόγειο θάλασσα, μέσα στα λιβάδια Ποσειδωνίας. Παρόλο, όμως, που προστατεύεται αυστηρά από την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, καθώς και από διεθνείς συμβάσεις, συνεχίζει να αλιεύεται στις ελληνικές θάλασσες και να πωλείται παράνομα, με καταχωρήσεις μάλιστα σε περιοδικά όπου παρουσιάζεται ως δέλεαρ για τους υποψήφιους πελάτες του από διάφορα εστιατόρια.

«Συχνά, ούτε οι ερασιτέχνες αλιείς ούτε οι καταναλωτές, γνωρίζουν ότι η πίνα αποτελεί απειλούμενο είδος, και άθελά τους συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση των πληθυσμών της. Το ίδιο απειλούμενα είδη, είναι και η μπουρού, η κοχύλα και η πετροσωλήνα, όστρακο που ζει μέσα στα βράχια και η αλίευσή του απαιτεί σπάσιμο των βράχων με βαριοπούλα, καταστρέφοντας έτσι την παράκτια ζώνη» λέει η κ.Μήλλιου.

Σύμφωνα με την υδροβιολόγο, η πίνα είναι ένα από τα είδη που κοντεύει να εξαφανισθεί σε όλη την Μεσόγειο και αποτελεί ευτύχημα που οι τελευταίες του είδους έχουν βρει «καταφύγιο» στις ελληνικές θάλασσες.

«Επιβαρυντικός παράγοντας για την επιβίωση του είδους είναι και η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη στα τουρκικά παράλια, με το χτίσιμο γιγαντιαίων ξενοδοχειακών μονάδων και με επακόλουθο την μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος» πρόσθεσε η κ.Μήλλιου.

Η αλίευση επίσης των αχινών είναι παράνομη από ερασιτέχνες ψαράδες που μπορούν να βγάλουν δεκάδες κιλά και να τα πουλήσουν στην αγορά. Παράγοντες, μάλιστα, του Λιμεναρχείου Πειραιά τονίζουν ότι κάποιες φορές, καταφέρνουν να συλλάβουν επ΄ αυτοφόρω ερασιτέχνες με 50-60 κιλά αχινούς αλλά γενικότερα, είναι δύσκολο να εντοπισθούν.

Εκτιμούν, πάντως, ότι το 90% της ποσότητας των αχινών που διακινείται στην αγορά, προέρχεται από ερασιτέχνες ψαράδες και άρα είναι παράνομοι, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι απαγορεύεται η αλίευση οστράκων από ερασιτέχνες.