Τις πολιτικές των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών και τις πρακτικές των εταιρειών των αστικών συγκοινωνιών «που έχουν μετατρέψει τη διαδικασία του ελέγχου εισιτηρίων σε “κυνήγι κεφαλών”» καταγγέλλουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο οι εργαζόμενοι του ΗΣΑΠ.

Η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Ο τραγικός θάνατος του 18χρονου νέου στο τρόλεϊ προκαλεί σε όλους μας βαθιά θλίψη και βυθίζει στο πένθος όλη την κοινωνία, που εξακολουθεί να αρνείται να κοστολογεί την ανθρώπινη ζωή με εισιτήρια ή με χρήματα. Είμαστε όλοι αλληλέγγυοι στην οικογένεια του αδικοχαμένου νέου.

Φυσικά, δεν είναι σκοπός μας να αποδώσουμε ευθύνες γι’ αυτό το τραγικό γεγονός. Αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης, που έχει επιληφθεί της έρευνας της υπόθεσης και στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη.

Ωστόσο, οφείλουμε να καταγγείλουμε, για άλλη μια φορά, με το πιο κατηγορηματικό τρόπο, τις πολιτικές των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών και τις πρακτικές των εταιρειών των αστικών συγκοινωνιών, που έχουν μετατρέψει την διαδικασία του ελέγχου εισιτηρίων σε «κυνήγι κεφαλών».

Οι εταιρείες οφείλουν όπως άλλωστε έχουμε στο παρελθόν επισημάνει πολλές φορές, για τη σωστή εκπαίδευση εργαζομένων, στην τόσο ευαίσθητη και δύσκολη δουλειά του ελέγχου κομίστρου.

Μέχρι σήμερα όμως, δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια σοβαρή και ουσιαστική εκπαίδευση για τον έλεγχο εισιτηρίων, έτσι ώστε να διενεργείται πάντα με τον απαραίτητο σεβασμό και την αξιοπρεπή συμπεριφορά προς τον επιβάτη.

Οι εργαζόμενοι με δική τους πρωτοβουλία καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να αναπληρώνουν την έλλειψη εκπαίδευσης και να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερη επαγγελματική επάρκεια.

Τέλος, να θυμίσουμε ότι η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ με σειρά παρεμβάσεων διεκδικεί:
Μείωση της τιμής του εισιτηρίου στο 1 ευρώ και δωρεάν μετακίνηση για ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Αυτές οι δύο τελευταίες διεκδικήσεις πρέπει άμεσα να υιοθετηθούν από την κυβέρνηση και να εφαρμοστούν ως ελάχιστη ένδειξη κατανόησης στα οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η κοινωνία.