Εφαρμόζεται σήμερα για πρώτη μέρα ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση και αυτό που αναμένεται να φανεί είναι αν η μείωση θα αντανακλάται στις τελικές τιμές των προϊόντων.

Η επέκταση της ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ πέραν του 2013 θα κριθεί από το αποτέλεσμα το οποίο θα φανεί στα έσοδα των κρατικών ταμείων.

«Ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι 13% ανεξαρτήτως πού καταναλώνεται» είπε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης διαψεύδοντας έτσι τη φημολογία για περιορισμένη εφαρμογή του μέτρου.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Θεοχάρη «ο συντελεστής διαφέρει μόνο στα αναψυκτικά ανάλογα με το αν η κατανάλωση γίνεται στο εστιατόριο ή όχι».

Από σήμερα θα υπάγονται πλέον σε ΦΠΑ 13%, από 23% που ισχύει σήμερα:

– Η παροχή υπηρεσιών εστίασης (σερβιριζόμενο φαγητό) σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία και λοιπές συναφείς επιχειρήσεις. Εξαιρούνται από τη μείωση ΦΠΑ τα κέντρα διασκέδασης και η διάθεση οινοπνευματωδών ποτών γενικώς.

– Η παράδοση φαγητών για επιτόπια κατανάλωση («στο πόδι») από εστιατόρια, οβελιστήρια, ταχυφαγεία, αναψυκτήρια, πιτσαρίες, τυροπιτάδικα, μπουγατσάδικα, γαλακτοπωλεία, παγωτατζίδικα κλπ. Περιλαμβάνεται επίσης και η διάθεση μη αλκοολούχων ποτών, όπως νερό (αεριούχο η μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και αναψυκτικά γενικά.

– Η τροφοδοσία (catering) εφόσον δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού αλλά συνοδεύεται από άλλες υπηρεσίες, έστω και αν παρέχονται στο χώρο του πελάτη και όχι εντός της επιχείρησης.

-Η παραλαβή σε πακέτο (take away) από το κατάστημα ή παράδοσης στο χώρο του πελάτη (delivery), αλλά μόνο για μαγειρεμένα φαγητά, σάντουιτς, τυρόπιτες, σαλάτες, σκανκς κλπ. Αντιθέτως, στις περιπτώσεις αυτές, χρεώνεται με ΦΠΑ 23% η διανομή και των μη αλκοολούχων ποτών, δηλαδή νερού, ροφημάτων, αναψυκτικών κλπ.

– Το φαγητό από τα ξενοδοχεία σε εστιατόρια ή και στο δωμάτιο, είτε σερβίρεται είτε παραλαμβάνεται με self service. Η μείωση αφορά και στα μη αλκοολούχα ποτά, εκτός αν αυτά διατίθενται σε μίνι μπαρ μέσα στο δωμάτιο.

Στα τουριστικά πακέτα των ξενοδοχείων ο μειωμένος ΦΠΑ 13% επιβάλλεται ως εξής:

– Για διαμονή με πρωινό: στο 5% της αξίας του πακέτου διαμονής
-Για διαμονή μη ημιδιατροφή: στο 15% της αξίας του πακέτου
– Για διαμονή με πλήρη διατροφή: στο 25% της αξίας του πακέτου

Για διαμονή όμως με το σύστημα all inclusive (που περιλαμβάνει πχ και ομπρέλες, αθλητικές δραστηριότητες κλπ) επιβάλλεται ΦΠΑ 6,5% στο 65% της αξίας του πακέτου, ΦΠΑ 13% στο 25% της αξίας του πακέτου και 23% στο υπόλοιπο 10% της αξίας του πακέτου.