Εφόδια για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την αντιμετώπιση της ανεργίας, μέσα από γνώση/κατάρτιση και προϋπηρεσία, έχουν το περιθώριο να αποκτήσουν 165 άνεργοι (εκ των οποίων οι δέκα είναι νέοι επιστήμονες) που θα επιλεγούν να συμματάσχουν στο έργο: «Ενθαρρύνοντας την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση στον τομέα της μεταποίησης, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης», για το οποίο ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι 400.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αντικείμενο του έργου είναι η υποστήριξη ανέργων, με σκοπό την προετοιμασία για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας μέσω: απασχόλησης σε θέσεις μισθωτής εργασίας, σε θέσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, αυτο-απασχόλησης/ίδρυσης επιχείρησης και ίδρυσης κοινωνικής εταιρείας.

Στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών που τη στηρίζουν, με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας σε σχετικά επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης σε ειδικότητες όπως μεταξύ άλλων: εξωστρέφεια επιχειρήσεων, ανάπτυξη καινοτομίας στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων και υπηρεσιών, πράσινη οικονομία, σχεδιασμός και ανάπτυξη νέων προϊόντων και διαδικασιών και διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας-Logistics.

Οι ομάδες στόχου του έργου είναι άνεργοι στον τομέα της μεταποίησης με έμφαση σε όσους είναι έως 25 ετών, άνεργες γυναίκες με υψηλή εξειδίκευση, άνεργοι άνω των 45 ετών και νέοι επιστήμονες, όπως μηχανικοί και τεχνολόγοι.

Προϋπόθεση για συμμετοχή στο έργο είναι: οι ενδιαφερόμενοι να είναι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ με δελτίο ανεργίας σε ισχύ και να ανήκουν σε μία από τις αναφερόμενες ομάδες στόχου. Οι τελικοί συμμετέχοντες στο έργο, πρόκειται να έχουν επιλεγεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Από το σύνολο των 165 ατόμων που θα ωφεληθούν από το έργο, ο τομέας της αυτοτοαπασχόλησης-μικροεπιχειρηματικότητα θα απορροφήσει 45 άτομα και της ετεροαπασχόλησης 60, άλλοι 35 θα συνάψουν συμβάσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και 25 θα προχωρήσουν στη σύσταση τεσσάρων κοινωνικών επιχειρήσεων.

Το έργο παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο ημερίδας που φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τη διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Επιχειρείν και Απασχόληση στη Μεταποίηση» και εντάσσεται στο πλαίσιο της προκήρυξης των «Τοπικών Σχεδίων Απασχόλησης» (ΤΟΠΣΑ) .

Την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Επιχειρείν και Απασχόληση στη Μεταποίηση» έχουν συστήσει: ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), τα ΚΕΚ ΣΕΒΕ – ΣΒΒΕ – ΔΕΘ και ΕΝΔΥΣΗ, και η εταιρεία ΓΝΩΣΗ Αναπτυξιακή ΑΜΚΕ .